Pretraga

Doznali smo kada će biti objavljeni dobitnici srednjoškolskih stipendija od 18.000 kuna

A- A+

I ove školske godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodjeljuje stipendije učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po JMO. Mogućnost prijave okončana je potkraj studenog, a kako nam kažu u Ministarstvu, rezultati javnog poziva bit će objavljeni krajem veljače.

novac

Chris Lawton, Unsplash

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je još u listopadu javni poziv za dodjelu stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima za 2020. godinu. Javni poziv bio je namijenjen učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica.

Rezultati krajem veljače

Učenici koji zadovoljavaju uvjete mogu dobiti stipendiju u nemalom iznosu od 18.000 kuna. No, iako su od isteka roka za prijave protekla puna dva mjeseca, rezultata još nema.

– U tijeku je administrativna obrada zaprimljenih prijava na Projekt ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ za 2020. godinu. Od ukupno zaprimljenih 6.162 do danas je obrađeno 5.100 prijava. Objava popisa učenika koji su ostvarili pravo na stipendiju planirana je krajem veljače, odgovorili su nam iz Ministarstva gospodarstva na pitanje kada izlaze liste dobitnika.

Iz Ministarstva kažu i kako je preko 12% svih prijava nepotpuno.

– Takvi prijavitelji se pisanim putem obavještavaju o nedostatcima te im se daje rok od sedam dana za dostavu dopune dokumentacije, što usporava dinamiku obrade prijava. Dodatni otežavajući faktor je situacija izazvana epidemijom koronavirusa zbog koje su učenici i roditelji u samoizolaciji i/ili bolesni te često nisu u mogućnosti preuzeti preporučenu pošiljku, niti u primjerenom roku dostaviti traženu dokumentaciju, odgovaraju na naš upit iz Ministarstva.

Izdvojeni članak
stem stipendija

Studenti, provjerite svoje mailove: Započela nova runda dodjele STEM stipendija

Isplate kreću u prvom kvartalu ove godine

Nakon obrade prijava formirat će se bodovna lista temeljem koje se odobravaju sredstva, počevši s prijaviteljima koji su ostvarili najveći broj bodova do konačne raspodjele ukupnog iznosa osiguranih proračunskih sredstava. Iz Ministarstva kažu i kako je ove godine od strane učenika iskazan veliki interes za uključivanje u projekt stipendiranja pa je tako zaprimljeno preko tisuću prijava više u odnosu na prethodnu godinu.

Konkretan datum početka isplate ne otkrivaju, poručuju tek kako će se ona odvijati u dva dijela. Za razdoblje od rujna do veljače isplata će se odviti u prvom kvartalu 2021., a ostatak stipendija za razdoblje od ožujka do kolovoza bit će isplaćen u drugom kvartalu ove godine.

Doznali smo kada će biti objavljeni dobitnici srednjoškolskih stipendija od 18.000 kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap