Pretraga

Drama ispred SC-a: Radnici se s parolama i zviždaljkama pojavili na otvorenju Smotre Sveučilišta

A- A+

Radnici Studentskog centra u Zagrebu ne odustaju od svog zahtjeva za potpisivanjem Kolektivnog ugovora, a prosvjed koji je počeo jučer nastavlja se i danas. Nezgodno za sanacijskog upravitelja, budući da je ondje jutros svečano otvorena Smotra Sveučilišta, kojoj su nazočili broji uvaženi gosti. Okupljeni radnici danas su sa sobom donijeli parole i zviždaljke, a situaciju je usred svečanog prijema pokušao smiriti i rektor Sveučilišta, Damir Boras.

Drugi dan prosvjeda radnika SC-a prolazi mnogo nemirnije i glasnije od jučerašnjeg, kada su se radnici u tišini okupili u dvorištu Studentskog centra. Danas nastavljaju sa štrajkom mnogo glasnije nego jučer – sa sobom su ponijeli transparente i zviždaljke, te glasno skandirali ‘Hoćemo ugovor!’. Time su u nepovoljan položaj doveli sanacijskog upravitelja, Mirka Bošnjaka jer je u SC-u upravo započela Smotra sveučilišta, na čijem su otvaranju prisustvovali uvaženi gosti i članovi akademske zajednice.

Izdvojeni članak

Uživo: Sindikati tvrde kako 40 posto radnika SC-a štrajka, ali menze rade normalno

Boras radnicima: ‘Morate znati gdje je mjera’

Situaciju je, pomalo ljutit što štrajkaju za vrijeme otvorenja Smotre, pokušao smiriti rektor zagrebačkog Sveučilišta, koji je pred radnike izašao usred svečanog prijema povodom otvorenja.

– Znamo da ima problema s mnogim vašim radnim mjestima, ali Sveučilište u Zagrebu nije vlasnik SC-a. O tome odlučuje Republika Hrvatska i mi bi željeli da ovdje bude zdrav Studentski centar u kojemu ćemo svi zadovoljno obavljati svoju dužnost. Sveučilište bi željelo da Studentski centar bude ono što je uvijek bio – jedna nosiva snaga Sveučilišta, i isto tako je pokušao, bez obzira što ste vi sada u štrajku, da ovu Smotru Sveučilišta učini važnim događajem za našte buduće studente. Isto tako, oni su vaši budući klijenti, od njih ćete živjeti, ne od nekog drugoga. Prema tome, oni trebaju znati da je ovo njihov Centar i da je ovo njihov dan. I vaš je isto, ali vaša budućnost je u njima i mi ćemo vam u tom pomoći. Ali uvijek morate znati gdje je mjera. Ja vam želim puno uspjeha u ovim vašim zahtjevima, ali isto tako morate znati gdje je mjera, naglasio je Boras i ljutito se vratio na nastavak prijema.

Izdvojeni članak

Sindikati u SC-u: Štrajk će trajati dok se ne potpiše već dogovoreni kolektivni

Bošnjak poručuje kako sanacijski upravitelj nema mogućnosti potpisivati Kolektivni ugovor

Pred okupljene radnike i danas je izašao sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak koji je radnicima još jednom kazao kako sanacijska uprava nema ovlasti potpisati kolektivni ugovor, što je mogao znati i na početku pregovora. Ljutiti radnici kazali su kako su nezadovoljni što ga nisu čuli da uopće predlaže Ministarstvu da se sporni ugovor potpiše, što je bio u mogućnosti.

-Vi ste nas do prije dvije godine zastupali u sindikatu i tražili od nas da se borimo za naša prava, pa želimo da i sada imate razumijevanja, kazala je jedna od radnica.

Bošnjak je na to odgvorio kako imaju pravo boriti se za sebe, ali pritom na glasio da se, iako je sanacija u tijeku, radnicima redovno isplaćuje plaća.

– Je l’ moramo mi biti sretni da smo dobili plaću, jesmo li ju zaradili?!, glasno je uzviknula sindikalna povjerenica Biserka Sertić, nakon čega su radnici uz glasne zvižduke ispratili Bošnjaka sa skupa.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap