Pretraga

Drama prvog tjedna nastave: Roditelji nasilno ušli u školu i na sat, dvaput smo zvali policiju

A- A+

Ravnatelj šibenske Osnovne škole ‘Tin Ujević’, Vladimir Braica, tvrdi kako dio roditelja već neko vrijeme radi pritisak na djelatnike škole. Članovi jedne Facebook traže da se ukine obveza nošenja maski u razredima, a ravnatelj tvrdi i da su nasilno ušli u školu te na sat Hrvatskog, a zbog svega je posla imala i policija.

OŠ Tin Ujević|screenshot: Google Maps

Prema uputi HZJZ-a i Ministarstva obrazovanja, učenici su dužni na nastavi nositi maske ako u školi nije moguće osigurati distancu između učenika od 1,5, odnosno dva metra.

Izdvojeni članak

Ministar otkrio što će se dogoditi učenicima koji ne nose maske

‘Troje roditelja je ušlo bez maske, odgurnuli su domara’

No, ravnatelj šibenske Osnovne škole ‘Tin Ujević’, Vladimir Braica, ispričao je za Šibenik.in kako je u posljednjih nekoliko dana dobio mailove od roditelja koji od njega traže da se maske ukinu. Pojašnjava i kako je odluka o nošenju maski donesena na višoj instanci, a on ju je, baš kao svi ostali ravnatelji, dužan provoditi. Dio roditelja je, tvrdi ravnatelj, zbog svega nasilno upao u školu te na sat u učionici Hrvatskog jezika.

– Na porti smo osigurali dežurstva tehničkog osoblja. Odraslima prilikom ulaska mjere temperaturu i mogu svi ući uz odobrenje ravnatelja, ali idemo na to da se ne zadržavaju nepotrebno i da nose maske na licu. Troje roditelja je ušlo bez maske, odgurnuli su domara, s ljutitim uzvikom ‘ja ne nosim nigdje maske’. Došli su u učionicu Hrvatskog jezika, ometali nastavu i obraćali se nastavnici na neumjesan način. Zvao sam policiju jer to tretiram kao remećenje nastave, odnosno javnog reda i mira. Mi ih ne možemo izbaciti iz škole, rekao sam i domaru da ne smije nikoga izbaciti. A kako se to događa tri dana zaredom, jedna smo od rijetkih škola čija su vrata zaključana, ispričao je ravnatelj Braica za Šibenik.in.

‘Ti roditelji ometaju nastavu tjelesnoga zaustavljajući učiteljice’

Nakon tog incidenta, u srijedu navečer, ispred škole je održano i okupljanje desetak roditelja. Ravnatelj je opet zvao policiju, na što su roditelji samo rekli da pričaju o djeci jer se nisu dugo vidjeli. To su i iz šibenske policije potvrdili za Šibenik.in, kao i da su u školi postupali dan ranije.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

– Imamo i jedan događaj od 8. rujna kad je došla majka u školu, negodovala je zašto dijete nosi masku. Ocijenjeno je da se nije radilo o remećenju javnog reda i mira, rekla je za Šibenik.in glasnogovornica policije Marica Kosor.

Ravnatelj Braica kaže kako će se škola drugačije organizirati, ako se pokaže da je moguć razmak u nekom razredu. Dodaje i da nastavnici i nenastavno osoblje u školi osjeća golemi pritisak zbog pobune dijela roditelja.

– Riječ zlostavljanje je prejaka, ali to je zasigurno mobing. Radi se o zahtjevima za ukidanjem maske i vrijeđanjima, upućivanju vulgarnih izraza tehničkom osoblju i nastavnicima. Svi se solidariziramo i pratimo situaciju, cijeli kvart je jučer pratio događaje ispred škole. Također, ti roditelji ometaju nastavu tjelesnoga, koja se odvija u dvorištu, zaustavljajući učiteljice. Tu sam ujutro i popodne, ružna je situacija. S tim neće postići ništa, adresa na koju se trebaju obratiti je ministarstvo ili HZJZ. Mogu  se samo zapitati zašto se to događa samo u našoj školi, a ne u drugima. Nemamo materijalne uvjete da nabavimo još 150 klupa. Osjeća se neizvjesnost u zraku, bilo bi dobro da to ne rade, rekao je ravnatelj za Šibenik.in, dok pobunjeni roditelji iz Facebook grupe za taj portal nisu željeli komentirati situaciju.

Drama prvog tjedna nastave: Roditelji nasilno ušli u školu i na sat, dvaput smo zvali policiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap