Pretraga

Drama u Austriji: Kako bi izbjegli da ih cijepe, roditelji djecu ispisuju iz škole

A- A+

Pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da obrazovanje u Austriji nije obavezno. No, tu neobaveznost sada koriste roditelji koji, ne bi li spriječili da se cijepe, djecu ispisuju iz škola. Procjenjuje se da bi se više od 6.000 djece moglo napustiti redovno školovanje.

Ilustracija: Pexels

– Iako su ispisi iz škola u osnovi pojedinačni slučajevi, brojke su zabrinjavajuće, rekao je pročelnik za obrazovanje Donje Austrije Johann Heuras, piše Kronen Zeitung.

Zbog najave obveznog cijepljenja protiv koronavirusa, već 3.600 austrijskih roditelja podnijelo je zahtjev za ispisom iz škole u idućoj školskoj godini.

Nastava nije obvezna

Procjenjuje se da bi se taj broj mogao popeti na 6.000 do početka nastave. Primjera radi, u školskoj godini 2019./2020. bilo je tek oko 2000 djece koja su ispisano iz škola.

Najveći broj otkazivanja redovnog školovanja zabilježen je u Donjoj Austriji, gdje je predano oko 1150 zahtjeva. Prije pandemije, u prosjeku je bilo 700 do 800 takvih zahtjeva.

Zbog manjka učenika, nastavnici bi mogli ostati bez posla

Heuras je naglasio kako je škola više od prenošenja znanja te kako bi kod kućnog školovanja djeci nedostajao društveni kontakt.

– Volio bih da roditelji i djeca obave obavezni psihološki razgovor prije donošenja odluke”, kazao je Heraus, prenosi Kronen Zeitung.

Zbog smanjenja broja učenika, škole su prisiljene spajati razrede zbog čega bi dio nastavnika mogao ostati bez posla.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap