Pretraga

Dramatični podaci UNICEF-a: Evo koliko djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva

A- A+

Istraživanje UNICEF-a o siromaštvu i materijalnoj dobrobiti djece predškolske dobi u Hrvatskoj donijelo je dramatične podatke. Ispod granice siromaštva je u 2012. u Lijepoj našoj živjelo čak 60 tisuća djece, odnosno 20 posto. Od tog broja njih 40 posto ne može niti svaki drugi dan dobiti obrok s mesom ili ribom.

Foto: news.stanford.edu

Prema istraživanju UNICEF-a o siromaštvu i materijalnoj dobrobiti predškolske djece u Hrvatskoj, imamo itekako razloga za brigu zbog okolnosti u kojima žive najmlađi. Naime rezultati, koji su prezentirani na sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika RH, u 2012. je čak 20 posto djece, odnosno njih 60 tisuća živjelo ispod praga siromaštva. Od tog broja njih 40 posto ne može svaki drugi dan imati obrok koji uključuje meso ili ribu, prenosi dalmacijanews.hr.

Izdvojeni članak

E to je pravi ravnatelj: Digao kredit kako bi školovao siromašnu djecu i udomio ih u svojoj kući

Djeca su odgovornost svih nas

Kako su dakle rezultati prezentirani na Vijeću za socijalnu pravdu predsjednika RH, prvi čovjek Lijepe naše komentirao je situaciju.

– Tijekom krize koja u Hrvatskoj traje već šestu godinu svjedočili smo dramatičnom porastu siromaštva koje sve teže pogađa najranjivije skupine društva, a najviše one najbespomoćnije i najugroženije, a to su upravo djeca, istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Dodao je da ona nisu samo budućnost ove zemlje, nego i njena sadašnjost. Napomenuo je da ona nisu odgovornost ove ili one političke opcije, stranke ili vlade, institucije ili ministarstva, nego su dugoročno odgovornost svih nas.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuća statistika: Svaki peti mladi Hrvat u velikom riziku od siromaštva

Najmlađi moraju imati sva prava života i razvoja

Predsjednik je ocijenio nedopustivim da Hrvatska u 21. stoljeću postane zemlja u kojoj je mjesto rođenja te ekonomski status njihovih roditelja trajno određuje i ograničava ne samo mogućnost obrazovanja, nego sva prava života i razvoja djeteta.

Poput prava na zdravlje i adekvatnu pedijatrijsku skrb, zdravu prehranu, na slobodno vrijeme, na igračke, kulturne aktivnosti, točnije ‘pravo na sretno djetinjstvo’.

Izdvojeni članak

Evo kako možete pomoći siromašnijim đacima u kupovini udžbenika i opreme za sljedeću školsku godinu

Čak 65 posto siromašne djece živi na selu, a 47 posto ih nemasvoj krevet

Voditelj projekta profesor Zoran Šućur obrazložio je da je istraživanje pokazalo kako 65 posto djece iz siromašnih obitelji živi na selu, a od njih 47 posto nema svoj krevet.

Obitelji koji su korisnici socijalne pomoći s djecom predškolske dobi, njih 68 posto, izjavilo je da nema dovoljno novca za hranu, a 30 posto njihove djece navelo je da u okruženju u kojem žive nemaju pedijatra.

Dodao je da gotovo jedna četvrtina siromašne djece ispod šest godina živi u kućanstvima u kojima nitko nije zaposlen.

Predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Valentina Otmačić upozorila je da siromaštvo u djetinjstvu ostavlja posljedice kroz čitav život te time utječe i na društvo i da su rezultati istraživanja poziv na akciju.

– Dječji životi ne mogu čekati i svi se moramo uključiti u rješavanje tog problema, poručila je.

Dramatični podaci UNICEF-a: Evo koliko djece u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap