Pretraga

Drastično povećanje: Broj pomoćnika u nastavi u pet godina porastao za više od 290%

A- A+

Iako dobar dio javnosti napada aktualnu ministricu kako nije riješila problem i osigurala dovoljan broj pomoćnika u nastavi, priča ima i drugu stranu. Ove godine već ih je preko 4.000, a prije deset godina bilo ih je samo 200-njak. Povećanje broja asistenata raste iz godine u godinu, iako je broj učenika sve manji i manji.

učenik

Učenik foto|pixabay

Ministrica Divjak sazvala sastanak sa stručnjacima kako bi saznala u čemu je problem da se broj pomoćnika u nastavi povećava iz godine u godinu.

Izdvojeni članak

Bandić i Divjak opet u svađi: ‘Primitivnim metodama iskorištavate djecu s teškoćama’

Budući da je početak školske godine obilježila fotografija dječaka koji plaće jer mu nije došao pomoćnik, mnogi su probleme s nedostatkom pomoćnika iskoristili za napad na Blaženku Divjak.

Ministricu je zbog toga napao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ustvrdio kako je “krivnja premijera što ministrica nešto ne zna”.

No, iako broj učenika iz godine u godinu pada, o čemu svjedoče i brojne prazne učionice, primjerice, u slavonskim školama, broj pomoćnika drastično raste.

Značajan porast

Evo broja pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika kroz proteklih nekoliko godina:

 

Školska godina

Ukupno pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika
2014./2015. 1.361
2015./2016. 2.303
2016./2017. 2.317
2017./2018. 2.955
2018./2019 3.064
2019./2020. do 30.8. 2019.  više od 4.000

Ako ove podatke ubacimo u postotni račun, dolazimo do zanimljivih podataka. U posljednjih pet godina broj pomoćnika porastao je za čak 293%. To ipak nije konačan broj jer zahtjevi za pomoćnicima još uvijek dolaze.

Tabu tema

Izdvojeni članak

Evo u kakvoj državi živimo: Dječak s teškoćama ispred škole uplakan čeka pomoćnika, a on ne dolazi

Brojke su još veće ako pogledamo desetogodišnji razmak – danas je dvadeset puta više pomoćnika nego prije deset godina. No o povećanju od 2.000% nitko ne želi govoriti.

U čemu je problem i zašto najedanput toliko djece treba pomoćnika pokušavali smo doznati od poliklinika za djecu, raznih psihologa, edukatora i ostalih, ali nitko nije želio razgovarati o ovoj temi.

Inače, zahtjeve za pomoćnicima odobravaju nadležna stručna povjerenstvo lokalnog ureda za obrazovanje.

Pravilnici definiraju tko čini ta povjerenstva.

Članovi Stručnog povjerenstva Ureda su: specijalist školske medicine – liječnik škole na području županije odnosno Grada Zagreba, klinički psiholog, stručni suradnik psiholog, stručni suradnik pedagog, stručni suradnik edukator-rehabilitator, stručni suradnik logoped, stručni suradnik socijalni pedagog, učitelj razredne nastave, nastavnik srednje škole, učitelj i nastavnik hrvatskoga jezika, zaposleni u školi na području za koje je Ured nadležan. Broj članova Stručnog povjerenstva mora biti neparan, stoji u pravilniku.

Hoćemo li saznati zašto je broj zahtjeva toliko povećan, vidjet ćemo nakon susreta ministrice sa stručnjacima na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, koji se održava ovoga petka, 20. rujna.

učenik
Share via
Copy link
Powered by Social Snap