Pretraga

Dok drugi bježe s nastave, ova škola učenike vodi na prosvjed za klimu

A- A+

Gimnazija Pula, za razliku od mnogih drugih škola, napravila je iskorak u odnosu prema učenicima koji prosvjeduju za spas okoliša. Umjesto da im brane da za vrijeme nastave sudjeluju u prosvjedima, škola je organizirala Mimohod za klimu koji ulicama Pule u petak, 27. rujna, u 9.30.h kreće s igrališta Gimnazije. Pozivaju sve da im se pridruže.

foto: Denis Gaščić|Srednja.hr

Izdvojeni članak

Kad se tinejdžerima rugaš na društvenim mrežama: Greta totalno ‘istrolala’ Trumpa na Twitteru

Budući da današnjim potrošačkim stilom života i pretjeranim korištenjem fosilnih goriva utječemo na globalnu temperaturu, mijenjamo klimu, zagađujemo vodu, zrak, tlo, vlastitu hranu… uništavamo šume, bioraznolikost, te gušimo Zemlju otpadom preko mjere održivosti ekosustava, mladi žele upozoriti odgovorne da je krajnje je vrijeme za hitne akcije, kažu iz Gimnazije Pula.

Za razliku od mnogih drugih škola koji svojim učenicima brane da izostaju s nastave zbog sudjelovanja u ekološkim prosvjedima pa su učenici “prisiljeni” bježati s nastave, Gimnazija Pula napravila je totalno suprotni potez.

‘Provjedi za klimu tradicija su naše škole’

Povodom Gretinog Tjedna akcije protiv klimatskih promjena organizirali su Mimohod za klimu koji ulicama Pule u petak, 27. rujna, u 9.30.h kreće s igrališta Gimnazije.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Na učenički prosvjed za klimu u Zagrebu došao i pas te poručio: ‘Ne želim biti hot dog’

U skladu je to, ističu, s tradicijom škole. Kao međunarodna eko-škola prvi Mimohod upozorenja održali su još 1994. povodom Dana planeta Zemlje. Mimohod vežu i uz suradnju s Europskim projektom Walk the Global Walk Istarske županije, jer, kako kažu, “zajedno smo jači”.

– Cilj Mimohoda je buđenje svijesti svih nas o klimatskim promjenama i (ne)održivosti našeg stila života, te poticanje političara da slušaju znanstvenike koji upozoravaju da imamo svega 11 godina da se izborimo za svoju (održivu) budućnost. Jer, kako poručuje Gandhi: ‘Zemlja ima sasvim dovoljno za potrebe svakog čovjeka, ali ne i njegovu pohlepu’ – pojašnjava Teodora Beletić, voditeljica Lumena i Eko-škole Gimnazije Pula.

‘Vrijeme je za akciju’

Podsjeća kako mladi prosvjedom odraslima poručuju riječi Grete Thunberg: “Kažete da nas volite, a kradete nam budućnost… našu civilizaciju žrtvujete da bi malobrojni stvarali ogroman novac”.

– Vjerujući da je bolji svijet moguć, ali da sami trebamo “biti promjena koju želimo vidjeti” smatramo da je krajnje vrijeme za hitnu globalnu akciju protiv klimatskih promjena koje se tiču svih nas – zaključila je profesorica Baletić.

 

Pogledajte rutu mimohoda:

Dok drugi bježe s nastave, ova škola učenike vodi na prosvjed za klimu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap