Pretraga

Država časti knjigama: ‘Svaki će učenik u Hrvatskoj iduće školske godine imati osigurane udžbenike’

A- A+

Vladajuća koalicija se danas sastala u 12.30, a jedan od epiloga sastanka je da će država svim učenicima osnovnih škola u Hrvatskoj u narednoj školoskoj godini financirati udžbenike.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon gotovo trosatnog sastanka, predstavnici medija su upitali Ivana Vrdoljaka o zaključcima na ovu temu.

– Poruka je jasna – svaki će učenik u Hrvatskoj iduće školske godine imati osigurane udžbenike. O modelu, načinu i cijeni Vlada će razraditi model u idućih šest mjeseci, rekao je predsjednik HNS-a, prenosi HTV.

Izdvojeni članak

Otkrivamo koliko su građane Zagreba stajali takozvani besplatni udžbenici

U ovoj je izjavi ostalo nejasno znači li to da će javno financirane udžbenike dobiti i osnovci i srednjoškolci, no potvrdu da se isključivo radi o đacima u osnovnim školama, dao je Milan Bandić, i to i prije samog dolaska na sastanak u Banske dvore.

– Mogu reći kako vjerujem da od iduće godine privilegij da imaju besplatne udžbenike neće imati samo zagrebački osnovnoškolci, nego i drugi u Hrvatskoj, rekao je Bandić, a izvijestio isti izvor.

Vijest je naposlijetku potvrdio i ministar uprave.

– Sve koalicijske strane iskazale su interes da se osiguraju besplatne knjige za naše osnovnoškolce. Sada ćemo raditi na modelu kako bi se što je manje moguće opteretio porezne obveznike, izjavio je Lovro Kuščević.

Videoizjavom se na temu javno financiranih udžbenika osvrnula i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja u svome obraćanju između ostaloga navodi da su u njenom resoru već dulje vremena razmišljali o tome kako ‘osigurati održiv sustav koji će omogućiti besplatne udžbenike za osnovnu školu kako bi maksimalno zaštitili kućni budžet i rasteretili roditelje’ te da su ‘o tome sustavno komunicirali od početka.’

Premda je ovo što ministrica govori istina, ostaje dojam da će se zbog pravovremenog ukrcavanja na vlak, političke bodove ovoga poteza Vlade pokupiti Milan Bandić.

Država časti knjigama: ‘Svaki će učenik u Hrvatskoj iduće školske godine imati osigurane udžbenike’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap