Pretraga

Država kroz SOR poklonila strankama radne snage u vrijednosti milijun kuna

A- A+

Političke stranke pod jednakim uvjetima mogu objaviti oglas i uzeti mlade na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Je li moralno iskoristiti mjeru financiranu putem javnih sredstava za zapošljavanje ljudi koji rade na kampanjama, pitanje je manjeg značaja. Zna se pouzdano da mladi koji se razbole na SOR-u ne mogu dobiti plaćeno bolovanje, ako žele dobiti novac za prijevoz koji koriste, taj prijevoz mora biti javni, bez obzira na to što ga ponekad nema. Političke opcije u Hrvatskoj zaposlile su 22 osobe putem SOR-a od početka programa do danas. Trošak je to od gotovo milijun kuna, a većina korisnika mjeru je koristila ili koristi u Hrvatskoj narodnoj stranci – liberalni demokrati.

foto: arhiva srednja.hr

Od 2014. godine kada je službeno započela provedba Garancije za mlade na nivou Europske unije pa do kraja travnja 2016. godine, u političkim strankama je u stručno osposobljavanje bilo uključeno ukupno 22 polaznika. Od toga njih sedmero u 2014. godini, 13 u 2015. godini te dva do kraja travnja 2016. godine.

17 od 22 polaznika u HNS-u

Kroz program stručnog osposobljavanja u HNS-u prošlo je ukupno 17 ljudi, s time da ih je devet još na SOR-u. Od bivših osam članova iz stranke su se pohvalili kako ih je petero zaposleno u HNS-u.

– Polaznici programa stručnog osposobljavanja u HNS-u većinom su politolozi, uključeni su u svakodnevni rad političke stranke i rade poslove utvrđene programom – od praćenja rada svih tijela HNS-a do koordinacije sa stranačkim dužnosnicima na terenu. Izbori spadaju u redovite, može se reći osnovne stranačke aktivnosti, tako da polaznici koji se tijekom godine dana, koliko traje program stručnog osposobljavanja, nađu u stranci u vrijeme izbora, sudjeluju u aktivnostima vezanima uz izbore, bili oni parlamentarni, predsjednički, lokalni, europski ili mjesni, odgovorili su nam iz HNS-a na pitanje čime se bave njihovi polaznici SOR-a.

Saznajemo od PR službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kako su političke stranke uredno klasificirane te da ne postoje zakonske zapreke u korištenju mjeru, što isto ističu iz HNS-a.

– Smatramo da je ova mjera dobra prilika za mlade ljude, jer osim što im pruža određena znanja, tisućama mladih u Hrvatskoj pomogla je da pronađu stalni posao. U programu Narodne koalicije, čiji je dio i HNS, čvrsto se zalažemo za nastavak provođenja mjera stručnog osposobljavanja mladih i plan nam je, primjerice, kroz Garanciju za mlade povisiti naknadu na 3.000 kuna, i time pomoći još više mladih da svoju budućnost grade u Hrvatskoj, rekli su iz HNS-a.

Izdvojeni članak

Mrsić: Upozoravali smo HDZ da neće imati novac za SOR, a to se sada događa s prijevozom

Novac potrošen na stranke bio bi dostatan za 2.777 pokaza u Zagrebu

U Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci tri su polaznika bila uključena u stručno osposobljavanje za rad u 2015. godini. Do kraja travnja 2016. godine jedan je polaznik bio uključen u stručno osposobljavanje za rad u Hrvatskoj socijalno liberalnoj stranci i jedan u Istarskom demokratskom saboru. Od navedenih stranaka, osim HSLS-a nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanje čime se bave njihovi polaznici ili jesu li se zaposlili nakon završetka usavršavanja. Iz HSLS-a su nam rekli kako se osoba nije zaposlila u stranci nakon završetka programa.

Država je tako poklonila gotovo milijun kuna mlade radne snage strankama kako bi bile konkurentnije na izborima putem kojih dobivaju još više proračunskog novca. Tako na nadolazećim parlamentarnim izborima, stranke koji uđu u Sabor, dobivaju 135.000 kuna za nadoknadu troškova, a beneficije rada u Saboru je teško nabrojati u jednom tekstu. Za ilustraciju, utrošena vrijednost od milijun kuna bila bi dostatna za pokrivanje 2.777 mjesečnih pokaza u gradu Zagrebu oko čega se u posljednjih tjedana krenula potpisivati peticija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap