Pretraga

Država si za novu godinu poklanja 245 besplatnih mladih radnika

A- A+

U posljednjih se nekoliko godina u Hrvatskoj provode mjere aktivne politike zapošljavanja, a sve u svrhu smanjenja nezaposlenosti. Među njima je i mjera stručno osposobljavanje za rad u čijoj definiciji stoji kako za glavni cilj ima osigurati mladima bez iskustva ulazak na tržište rada. Ipak, nije tajna kako brojni poslodavci mjeru iskorištavaju za pronalazak besplatne radne snage. Problem postaje izraženiji kada se krene iskorištavati u javnom sektoru, gdje polaznik osposobljavanja, bez obzira na izvrsnost, nema mogućnost ostanka na radnom mjestu. Tako će završiti i 245 korisnika SOR-a koje u ovom trenutku traže ministarstva i ostala javna tijela.

Foto: Facebook; Mreža mladih Hrvatske

Izdvojeni članak

Država troši milijune iz proračuna na stručno osposobljavanje u javnom sektoru

Ne morate biti stručnjak za tržište rada da biste uvidjeli kako je stručno osposobljavanje za rad postalo supstitut za zapošljavanje mladih. Poslodavci mjeru smiju koristiti neograničeni broj puta, i svake godine na upražnjeno mjesto primiti na osposobljavanje novu, ‘svježe’ diplomiranu osobu.

Osoba koja se osposobljava može biti najefektivnija, ali ako je polaznik SOR-a u javnom sektoru gotovo da i ne postoji mogućnost ostanka na radnom mjestu po isteku mjere. Slična sudbina očekuje i 245 mladih koji će se ovih dana prijaviti za stručno osposobljavanje u nekom od javnih ustanova koje su raspisale natječaj.

Besplatnu radnu snagu, na teret proračuna i europskih fondova traži Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje je raspisalo natječaje u kojima ukupno traži 60 kandidata za stručno osposobljavanje. Polaznici će biti zaposleni u područnim uredima diljem Hrvatske, kao i u Zagrebu, a uglavnom se traže stručni referenti i nautičari.

Izdvojeni članak

Država kroz SOR poklonila strankama radne snage u vrijednosti milijun kuna

Ukupno 61 polaznika traži Ministarstvo poljoprivrede, također za svoje urede diljem Hrvatske.

Ipak, apsolutni rekorder po ‘samonagrađivanju’ za ove blagdane Ministarstvo je zdravstva. Na godinu dana ondje se trenutnim natječajem ‘zapošljava’ čak 77 polaznika stručnog, uglavnom sanitarnih inspektora i referenata. Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za 20 SOR-ovaca, Ured pučke pravobraniteljice u potrazi je za njih 16, a Obrtnička komora za novu će si godinu pokloniti šestero polaznika stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.
Tehničara za snimanje sjednica, informatičara i dvoje administrativnih referenata na stručno će osposobljavanje primiti Ured za opće poslove Sabora i Vlade RH.

U trenutku pisanja ovog teksta, ukupan broj natječaja za stručno osposobljavanje na stranici HZZ-a bio je 475, od čega ih, kada zbrojite poviše navedene, čak 245 traži državna uprava. Bez doprinosa koji se izdvajaju iz proračuna i s cijenom zagrebačkog pokaza, ukupno će nas to koštati 676.200 kuna. A najveća je tragedija što će veliki dio ovih 254 mladih duša već u ovo doba sljedeće godine ponovno završiti na burzi.

Država si za novu godinu poklanja 245 besplatnih mladih radnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap