Pretraga

Država štedi na kurikularnoj reformi: Suprotno najavi, u 2018. manje novca za reformu nego u 2017.

A- A+

Prijedlogom državnog proračuna za 2018. godinu, resoru znanosti i obrazovanja predviđa se 617 milijuna kuna više no u 2017. godini. Kao prvo najznačajnije povećanje ističe se ono za provedbu kurikularne reforme pa tako 24 i pol milijuna kuna više za kurikulum zvuči zaista impozantno. No, od ukupnog iznosa predviđenog za provedbu kurikularne reforme, više od tri četvrtine bit će utrošeno za nabavku informatičke opreme. Ta će se nabavka, u iznosu od 26 milijuna kuna, odvijati kao podrška uvođenju obvezne Informatike u škole, što integralno nije (bio) dio Cjelovite kurikularne reforme.

MZO | Foto: srednja.hr

U četvrtak je u Vladi predstavljen prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu. Prijedlogom je predviđen rast proračuna većine ministarstava, pa tako i Ministarstva znanosti i obrazovanja, kojemu će u 2018. proračun biti veći za 617 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu.

1.5 milijuna kuna manje u proračunu za kurikulum u 2018. godini

Prema podacima koji su u četvrtak stigli iz MZO-a, ističe se povećanje sredstava za provedbu kurikularne reforme. Za tu je stavku u 2018. godini osigurano 33.960.000 kuna, no uz napomenu ‘da će se s ove pozicije financirati nabavka informatičke opreme u iznosu od 26 milijuna kuna kao podrška uvođenju Informatike kao obveznog predmeta’.

Izdvojeni članak

617 milijuna kuna više za obrazovanje u 2018.: Pročitajte gdje idu novci

Jednostavnom računicom, izuzevši milijune predviđene za nabavu informatičke opreme, kurikularnoj reformi iz proračuna ostaje 7.960.000 kuna. Taj je iznos manji od onog iz proračuna za 2017.  godinu. Naime, u proračunu MZO-a za 2017. godinu za stavku ‘izrada nastavnog uputnika (kurikuluma)’ bilo je predviđeno 9.486.004 kn.

U godini za koju se najavljuje eksperimentalno uvođenje kurikuluma u škole (ali i uvođenje obvezne informatike u pete i šeste razrede osnovne škole), za sam kurikulum u proračunu su sredstva smanjena za 1.526.004 kuna. Istaknimo i kako projekt uvođenja obvezne informatike integralno nije dio Cjelovite kurikularne reforme, u kojoj je Informatika u osnovnoj školi u svih osam razreda bila predviđena kao izborni predmet.

Glasovac: Računala su nekome iz nekog razloga važnija, nadam se da razlog nije javna nabava na kojoj će netko zaraditi 26 milijuna kuna

Smanjenje sredstava u proračunu za kurikularnu reformu, komentirala je Sabina Glasovac iz SDP-a, usporedivši situaciju sa stavljanjem najljepše fasade na kuću kojoj se urušavaju temelji.

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

Kontaktirali smo 8 osnovnih škola diljem Hrvatske, evo što kažu o satnici za obveznu Informatiku

– Ulaganje u računala je lijepo, ali ulaganje u ljude (djecu) bilo bi još ljepše. Moje je mišljenje da djeci trebaju novi programi, manje bubanja napamet, novi način praćenja, vrednovanja i ocjenjivanja, opremljenije knjižnice, kabineti, učitelji i nastavnici u čiji rad i edukaciju država više ulaže. Sve ovo su ciljevi Cjelovite kurikularne reforme, a u koje se očito sudeći prema proračunu sljedeće godine neće ulagati. Jer su računala nekome iz nekog razloga važnija. Nadam se da taj razlog nije javna nabava na kome će pojedinici po kratkom postupku brzo zaraditi više od 26 milijuna kuna, kazala nam je potpredsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Izdvojeni članak
FOTO: Učionica budućnosti u Karlovcu

10 stvari koje smo danas saznali o uvođenju obvezne informatike u osnovne škole

S druge strane, iz Ministarstva nam kažu kako proračun nije jedini izvor sredstava za kurikularnu reformu, kako kažu, tu su još dvije linije EU financiranja.

– U Europskom socijalnom fondu planirano je 150 milijuna kuna te iz programa podrške strukturnim reformama 3.750.000 kuna, a također dio aktivnosti planira se financirati i projektom e-Škole u sklopu kojeg se planira još 350 milijuna kuna, kažu iz MZO-a i dodaju da će Ministarstvo inzistirati na povećanju dobivenih sredstava iz EU fondova kako jedini izvor financiranja ne bi bio državni proračun.

Rebalansom za 2017. još 10 milijuna kuna za nabavu informatičke opreme

Spomenimo i kako je rebalansom proračuna za 2017. godinu za stavku ‘izrada nastavnog uputnika (kurikuluma)’ predviđeno povećanje od 7.310.000 kuna, čime se osigurava 10 milijuna kuna za nabavku informatičke opreme, odnosno opremanje informatičkih učionica. Ako pogledamo prvotnu svotu za 2017. za kurikulum (9.486.004 kn) i njoj pribrojimo najavljeno povećanje, ukupna je svota 16.796.004 kn, od čega 10 milijuna otpada na nabavku informatičke opreme.

Time će i u 2017. godini iz državnog proračuna za nabavku informatičke opreme biti utrošeno više no što je prvotno uopće bilo predviđeno za kurikularnu reformu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap