Pretraga

Država više nema novca za mjere zapošljavanja, ministar iznio novi plan

A- A+

Sva planirana financijska sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja ove godine su već potrošena, tako da za sve one koji se nadaju makar stručnom osposobljavanja za 1600 kn mjesečno, trenutno nema novca. Ipak, ministar rada Mirando Mrsić iznio je novi plan.

Novca za aktivne mjere poticanja zapošljavanja koji je isplaniran za ovu godinu više nema. Sva ovogodišnja propračunska sredstva, čak više od 520 milijuna kuna, ugovorena su do 5. studenog, no HZZ je nastavio zaprimati zahtjeve za sredstva predviđena tim mjerama. Ugovaranje i financiranje će se izvršiti u idućoj proračunskoj godini.

Izdvojeni članak

‘Garancija za mlade’: Vlada će od srpnja provoditi nove mjere zapošljavanja

Ministar tvrdi – novca će biti

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zaključio je jučer kako će sljedeće godine biti više novca namijenjenog provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja te se planira nastavak financiranja u sklopu tih mjera od 1. siječnja sljedeće godine. Mnogi se pitaju hoće li zaista novca biti dovoljno, no ministar odlučno kaže – novca će biti.

Ove je godine tim mjerama obuhvaćen najveći broj građana dosad, pa su iskorištena sva proračunska sredstva. Ona su i povećana, iznose oko pola milijarde kune, a ministar je dodao kako se s 1. siječnjem 2014. nastavlja daljnje financiranje. – Svi oni koji su za ta sredstva aplicirali prije 5. studenog normalno dobivaju novac, a za one koji su se prijavili nakon tog datuma isplata će se nastaviti nakon 1. siječnja 2014., rekao je Mrsić.

Izdvojeni članak

Garancija za mlade: Mrsić obećava poslove u roku od pola godine, mladi mu ne vjeruju

Poticat će samozapošljavanje

Ministar mnogo očekuje od Garancije za mlade, točnije očekuje priljev od 37 milijuna eura u proračun te stoga novim mjerama planira obuhvatiti još više mladih ljudi, poglavito u dobnoj skupini od 15 do 24 godina. 

– U ovoj fazi mjerama aktivne politike zapošljavanja i Garancijom za mlade pokušavamo aktivirati što više ljudi sa zavoda za zapošljavanje da krenu u samozapošljavanje. Ove godine je više od pet tisuća građana krenulo u samozapošljavanje, a više od 15 tisuća mladih je bilo uključeno u mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, od čega je oko 61 posto njih nakon godinu dana zasnovalo radni odnos, što govori da je ta mjera ispunila svoju ulogu, rekao je Mrsić.

Država više nema novca za mjere zapošljavanja, ministar iznio novi plan
Share via
Copy link
Powered by Social Snap