Pretraga

Državno natjecanje u strukovnim vještinama od ove će školske godine biti puno privlačnije

A- A+

Neprivlačnost strukovnog obrazovanja jedna je od glavnih prepreka za unaprjeđenje sustava i poticanje učenika na upisivanje strukovnih škola. Zadnjih nekoliko godina, a posebice posljednjih godinu dana, strukovno obrazovanje došlo je na dnevni red. Uz pomoć europskih fondova pokrenula se reforma strukovnog obrazovanja, a jedan od ciljeva je i promovirati strukovno obrazovanje te ga učiniti privlačnijim učenicima i roditelja. Upravo iz tog razloga, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih napravila je i novi model natjecanja učenika strukovnih škola. Pod imenom WorldSkills Croatia, prvo takvo državno natjecanje održat će se od 26. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, koje će ustvari biti neka vrsta festivala strukovnih vještina.

Otvaranje natjecanja EuroSkills Budapest 2018. | Foto: PR

WorldSkills Croatia novi je naziv i model natjecanja učenika strukovnih škola. Upravo je organizacija natjecanja u mnogim zemljama prepoznata kao potencijal u promicanju vidljivosti i podizanju privlačnosti strukovnog obrazovanja. Uz natjecanja će se provoditi i smotre radova učenika strukovnih škola. Za organizaciju strukovnih natjecanja u Hrvatskoj je zadužena Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Izdvojeni članak

Nakon nogometnog, sada imamo i ‘strukovnog Vrsaljka’ koji je branio naše boje u Europi

Prvo WorldSkills Croatia državno natjecanje održat će se od 26. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, te će to biti jedan oblik festivala strukovnih vještina.

Natjecanja kakva su se održavala do sada nisu odražavala moderne trendove u strukovnom obrazovanju te su neka od njih premalo naglašavala praktične vještine. Novi model detaljno je objašnjen u dokumentu koji se nalazi na kraju teksta, a temelji se na analizi postojećeg modela natjecanja, analizi natjecanja u drugim zemljama te međunarodnih natjecanja.

Osim promoviranja strukovnog obrazovanja, WorldSkills Croatia bit će prilika i da se učenici susretnu s potencijalnim poslodavcima.

Europski projekt

Program razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja 2016. – 2020. u okviru prioriteta 3. Promicanje izvrsnosti, privlačnosti i uključivosti strukovnog obrazovanja, pod ciljem 3.1. jačanje izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja uključena je i Mjera 3.1. Promocija vještina učenika strukovnih programa, modernizacija i promicanje strukovnog obrazovanja i vještina koja je predvidjela uvođenje novog modela natjecanja i smotri. U skladu s time kroz navedeni projekt razvijen je cjelokupni koncept novih i unaprjeđenih natjecanja i smotri.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Share via
Copy link
Powered by Social Snap