Pretraga

Uz državu, STEM stipendije uvela i jedna županija: Studentima mjesečno 1.000, učenicima 450 kuna

A- A+

Obrazovanju mladih u STEM području posljednjih se nekoliko mjeseci pridaje velika pozornost, a kako bi se što više studenata privuklo na studije s tog područja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvelo je nove stipendije. Važnost poticanja studiranja i srednjoškolskog obrazovanja u tom području prepoznala je i Osječko-baranjska županija, koja od ove jeseni, uz darovitost i deficitarna zanimanja stipendira i određena STEM zanimanja.

– Uvažavajući važnost obrazovanja u STEM području, Osječko-baranjska županija od ove godine uvodi i stipendiranje učenika i studenata koji se obrazuju za ovo područje. Ujedno se nastavlja projekt stipendiranja darovitih te učenika i studenata u deficitarnim zanimanjima, što Županija provodi već osam godina. Župan Ivan Anušić tako je na redovitom kolegiju donio rješenje da Županija za 2017./2018. godinu dodijeli stipendije za 65 darovitih učenika te 30 darovitih studenata. Stipendije za obrazovanje za deficitarna zanimanja dobit će 21 učenik, odnosno 33 studenta koji se obrazuju za takva zanimanja. Stipendije za učenike iznose po 450 kuna, a za studente po 1.000 kuna mjesečno, stoji u prošlotjednom priopćenju OBŽ-a.

Natječaj za stipendije za izvrsnost te deficitarna zanimanja u koje spadaju i stipendije za STEM-ovce raspisan je danas.

Stipendije za STEM područje i deficitarna zanimanja

Izdvojeni članak

Izmjene Pravilnika o STEM stipendijama puštene u javnu raspravu

U natječaju za stipendije za deficitarna zanimanja stoji kako će se stipendirati učenici koji su upisani u trogodišnje programe srednje strukovne škole s liste deficitarnih zanimanja te studenti koji su upisani u prvu i drugu godinu diplomskog sveučilišnog studija na visokom učilištu, odnosno četvrtu i višu godinu integriranog sveučilišnog studija za studijske programe s liste deficitarnih zanimanja

Pravo na ovu stipendiji imaju učenici i studenti koji su državljani Republike Hrvatske, koji imaju status redovitog učenika odnosno studenta, koji na području županije imaju prebivalište najmanje 5 godina i koji nemaju zaključen ugovor o stipendiranju s drugim stipenditorom. Kriteriji za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja su opći uspjeh u školi, odnosno na studiju u prethodne dvije godine te socijalni status učenika/studenta.

Natječaj za stipendiju za deficitarna i STEM zanimanja otvoren je do 11. listopada 2017., a popis zanimanja koja se stipendiraju, kao i dokumentaciju koju je potrebno priložiti možete vidjeti ovdje.

Natječaj za stipendije za darovite učenike

Izdvojeni članak

Evo što znači i koja područja obuhvaća STEM

Kada je riječ o stipendijama za darovitost, Osječko-baranjska županija stipendirat će i učenike od trećeg razreda srednje škole te studente od četvrte godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili prve godine diplomskog studija tijekom jedne školske, odnosno akademske godine i to u trajanju od 10 mjeseci.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti daroviti učenici srednjih škola počevši od trećeg razreda srednje škole, a studenti od četvrte godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili prve godine diplomskog studija, odnosno apsolventi u trajanju od šest mjeseci nakon završenog zadnjeg semestra. Darovitost učenika i studenata utvrđuje se na temelju postignutog uspjeha i drugih postignutih rezultata u izvannastavnim aktivnostima, znanosti, umjetnosti i športu ostvarenih u prethodne dvije godine obrazovanja.

1. Kriteriji za dodjelu stipendija učenicima: opći uspjeh iz svih predmeta za svaki od prethodnih dviju godina obrazovanja, završavanje srednjoškolskog obrazovanja u vremenu kraćem od propisanog
pohađanje druge redovite srednje škole (glazbene, plesne i dr.) uz redovitu srednju školu, sudjelovanje i uspjeh na natjecanjima, smotrama i izložbama inovacija u prethodne dvije godine obrazovanja, osvojene nagrade, socijalni status

2. Kriteriji za dodjelu stipendija studentima: opći uspjeh iz svih predmeta za svaku od prethodnih dviju godina obrazovanja, objavljeni radovi, izlaganja na znanstvenim skupovima, sudjelovanje i uspjeh na natjecanjima i izložbama inovacija, osvojene nagrade, socijalni status

Natječaj traje do 11. listopada 2017., a potrebnu dokumentaciju i ostale uvjete možete vidjeti na ovoj poveznici.

Uz državu, STEM stipendije uvela i jedna županija: Studentima mjesečno 1.000, učenicima 450 kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap