Pretraga

Dva od tri Hrvata nikada se ne napiju

A- A+

Čak dvije trećine, odnosno 65 posto punoljetnih Hrvata nikada se ne napije. Podatak je to iz istraživanja, u kojem je sudjelovalo 800 ispitanika, unutar kampanje ‘Razmisli – kad piješ ne vozi’. No, 69 posto stanovnika Lijepe naše konzumira alkohol, većina par puta mjesečno ili rjeđe, a 11 posto ih pije svakodnevno. Mlađi ispitanici također pokazuju sve veću zrelost pa tako četvrtina sudionika istraživanja dobi između 18 do 24 godine, zove taksi kada se alkoholizira, 18 posto hoda do odredišta, 17 posto se vozi s nekim drugim, a 16 posto koristi javni prijevoz.

Iako su neka prethodna istraživanja, od kojih vrijedi izdvojiti ono Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), stanovnike Hrvatske stavljali na visoke pozicije u pogledu količine ispijanja alkohola, prema najnovijem, nastalom u okviru kampanje ‘Razmisli – kad piješ ne vozi’ i nismo tako kritični. Iako 69 posto punoljetnih Hrvata ponekad zaviri u čašicu, četiri posto manje stanovnika Lijepe naše nikada se ne napije. Ipak po prilici, svaki deseti Hrvat s preko 18 godina svakodnevno pije, točnije njih 11 posto.

Izdvojeni članak

Hrvati nisu za pohvalu kad je alkohol u pitanju

Tri četvrtine mladih ne pije dok vozi

Spomenuto istraživanje, provedeno je na 800 ispitanika, a pokazalo je da se mladi, sve odgovornije ponašaju kada je alkohol u pitanju. Između 18 i 24 godine četvrtina ih zove taksi kada popije, a 18 posto se odluči na pješačenje, piše tportal.hr.

Ako su pod utjecajem alkohola, 17 posto njih, do odredišta vozi netko drugi, a 16 posto poseže za javnim prijevozom. Zbrojeno gledano 76 posto punoljetnih Hrvata do 24 godine ne sjeda za volan pod utjecajem alkohola ili bar tako navode u istraživanju.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Brucoši prestaju s tjelovježbom, a počinju s alkoholiziranjem i pušenjem

Manje nesreća na cestama, ali oni koji voze, ne mijenjaju navike

Podatak koji zabrinjava je da među 71 posto aktivnih vozača, čak 34 posto njih barem jednom upravljalo motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Uz to nije za pohvalu ni činjenica da baš kao i prošle godine, jednak broj vozača sjeda za upravljač u alkoholiziranom stanju, dok manji broj njih odustaje od vožnje, kada popije nedozvoljenu količinu.

Iako je nastavljen trend od dva posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću u alkoholiziranom stanju, ono gdje je zabilježen boljitak je činjenica da je za dva posto manje onih koji su bili žrtvom prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola, u odnosu na lani.

Čak 61 posto sudionika istraživanja smatra da bi trebalo zabraniti upravljanje motornim vozilima s imalo alkohola u krvi, dok ih je 53 posto za zakon o upravljanju motornim vozilima s do 0.5 promila.

Dva od tri Hrvata nikada se ne napiju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap