Pretraga

Dva zlata za nadarene hrvatske matematičare na Međunarodnoj olimpijadi

A- A+

Na 54. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Kolumbiji, hrvatski predstavnici napravili su sjajne rezultate. U konkurenciji matematičara iz 97 zemalja, zagrebački gimnazijalci Domagoj Ćevid i Borna Vukorepa su se okitili zlatnim medaljama, dok su Mislav Balunović i Vlatko Crnković osvojili brončane. Domagoju Ćevidu ovo je treća medalja s matematičkih olimpijada, a ovaj put je napravio i povijesni rezultat, budući da je osvojio ukupno pojedinačno deseto mjesto, u konkurenciji 600-njak matematičara iz cijelog svijeta.

Puno uspjeha ostvarili su hrvatski predstavnici na 54. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Santa Marti u Kolumbiji. Domagoj Ćevid i Borna Vukorepa osvojili su zlatne medalje, a Mislav Balunović i Vlatko Crnković brončane. Ekipno gledano, Hrvatska je zauzela 30. mjesto u konkurenciji 97 zemalja, dok je prva bila Kina.

Izdvojeni članak

Dvanaest medalja u tri mjeseca i nepostojeća nagrada Ministarstva obrazovanja

Povijesni uspjeh Domagoja Ćevida

Već treći puta 18-godišnji Domagoj, koji je ove godine maturirao u V. zagrebačkoj gimnaziji odlazi na međunarodnu matematičku olimpijadu. Sva tri puta je osvojio medalje, a zadnja dva puta one najsjajnije. Svi od 600-njak sudionika na ovim natjecanjima rješavaju isti test.

– Test se piše dva dana, gdje se svaki dan rješavaju po tri zadatka, četiri i pol sata. Ja se uvijek pripremam rješavajući stara natjecanja i idem na predavanja udruge ‘Mladi nadareni matematičari’, koja funkcionira na volonterskoj bazi te bivši matematički olimpijci, koji su sada na fakultetu, drže predavanja subotom, govori nam zlatom ovjenčani Domagoj Ćevid. On je u pojedinačnoj konkurenciji napravio i povijesni podvig kada je u pitanju Hrvatska, zauzevši ukupno deseto mjesto.

Ono što se također nije prije dogodilo je da hrvatski predstavnici osvoje dva zlata. Borna Vukorepa prošle je godine u Argentini osvojio broncu, no ovaj put je i on ovjenčan zlatom. Mislav Balunović i Vlatko Crnković su osvojili brončane medalje, a preostalih naše dvoje predstavnika Aleksandar Bulj i Vlatka Vazdar dobili su počasnu pohvalu.

Izdvojeni članak

Zašto mladi odlaze: ‘Ne želim diplomirati na Cambridgeu i prati prozore’

Informatički i matematički laureat odlazi na Cambridge

Osim tri matematičke olimpijade, Ćevid je sudjelovao i na dvjema informatičkim te i tamo osvojio oba puta srebrno odličje. No, nadareni mladić neće studirati u Hrvatskoj.

– Upao sam na Cambridge, ali se još rješava financijska situacija jer ne mogu primati nekakve stipendije koje bi mogao primiti da nismo ušli u EU, o neizvjesnosti upisa na fakultet govori Domagoj.

Osim natjecateljskog dijela, za vrijeme boravka u Kolumbiji, ostalo je nešto vremena i za razonodu.

– Ozračje je bilo super, hotel je bio lijep, družili smo se sa prijateljima sa prijašnjih olimpijada, a stekli i neke nove. Samo priznanje nešto znači tek u matematičkim krugovima, dok je ostalo tapšanje po ramenu, rekao nam je Domagoj Ćevid.

Inače na matematičku olimpijadu se dospjeva kroz izlučna općinska, gradska, te županijska natjecanja. Nakon što se ona održe, lokalni se pobjednici iz sva četiri razreda srednje škole međusobno natječu, a šest najboljih ulazi u reprezentativni tim za međunarodnu matematičku olimpijadu.