Pretraga

Dvadesetdevetogodišnjak tužio svoje roditelje jer ga ne žele financijski uzdržavati

A- A+

Politika ‘jednog djeteta’ u Kini je uvedena prije više od 30 godina pa su se sada počele javljati posljedice takvog načina reguliranja populacije. Stalno raste broj osoba sposobnih za rad koji i kao tridesetogodišnjaci žive na račun svojih roditelja, a sve su češći primjeri koji se rješavaju sudskim postupcima.

www.odditycentral.com/

Dvadesetdevetogodišnji Kinez Kuang Zhengxuan odlučio je tužiti svoje roditelje nakon što su ga izbacili iz kuće jer je po cijele dane samo spavao i igrao igrice, prenosi chinadaily.com.cn.

Izdvojeni članak

Evo što svaki student mora znati o novcu prije no što se osamostali

Na sudu će pokušati dokazati da se sam nije sposoban uzdržavati

Unatoč svojim godinama Kuang smatra da bi ga njegovi i dalje trebali
uzdržavati jer on za to nije sposoban. Još kao tinejdžer odustao je od škole pa se počeo izučavati za frizera i
prerađivanje drva. Čini se da mu je tada sve izgledalo bolje nego li sjediti za knjigom.

Vrlo je brzo shvatio koliko su naporni poslovi
obrtnika pa se zaposlio u tvornici za proizvodnju igračaka i odjevnih
predmeta. Tamo su ga optužili i istukli jer je navodno nešto ukrao.
Nakon toga ovo skoro tridesetogodišnje dijete zaključilo je kako nije
dovoljno sposobno brinuti se sam za sebe te se vratio roditeljima na grbaču.

Trenutno radi kao model u jednoj školi za likovnu umjetnost, ali i tim poslom je prilično nezadovoljan jer mu je teško nepomično sjediti po četiri, pet sati dnevno, a žali se i zato što mu je posao samo privremen pa nema financijsku sigurnost. U izjavi koja je objavljena u lokalnim novinama ovaj pomalo izgubljeni Kinez objašnjava kako mu nije jasno zašto ga njegovi roditelji ne bi održavali s obzirom na to da za to imaju sve mogućnosti.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj nisu samostalni u traženju posla, većini pomažu roditelji

Zbog ‘politike jednog djeteta’ sve više razmaženih jedinaca

Ovo nije izolirani slučaj u Kini. U svjetskim medijima i po društvenim mrežama se prije mjesec dana proširila vijest i o Xu Qingu kojeg su pak tužili njegovi roditelji. Njima je prekipjelo nakon što je također dvadesetdevetogodišnji sin u kuću doveo i nezaposlenu djevojku pa su ga odlučili tužiti. Na sudu je odlučeno da nisu zakonski obvezani uzdržavati zdravog odraslog muškarca, a prema pisanju express.co.uk i 60 dana nakon dobivene presude čekaju da im se besposleni par izseli iz kuće.

U Kini je nastao i pojam ‘kenlaozu’ za zdravu odraslu osobu koju uzdržavaju roditelji. Prema Kineskom znanstvenom istraživačkom centru za starenje oko 65 posto roditelja uzdržava svoju zdravu i odraslu djecu, a više od 30 posto njih i dalje ovisi o novčanoj potpori svojih skrbnika, a kao glavni razlog za ovakvu situaciju navodi se ‘politika jednog djeteta’ koja se u Kini provodi već 35 godina. Takva kontrola populacije rezultirala je velikim brojem razmaženih jedinaca koji se u sve većem broju ne mogu ili ne žele raditi.