Pretraga

Dvadesetogodišnjakinja jedva preživjela pa se popela na Everest

A- A+

Becky Bellworthy, studentica medicine, najmlađa je Britanka koja je uspjela osvojiti Mount Everest. Iako su je liječnici upozoravali da bi ovaj put penjanje moglo završiti kobno po nju, ona se nije dala smesti i ostvarila je svoj san.  

Prvi put umalo poginula

Prvi put kada je Becky pokušala osvojiti ovaj vrh, našla se u životnoj opasnosti, kada je tokom noći ostala paralizirana. Nije osjećala ruke, a trnce je osjećala kako se penju do njenih udova, torza i lica.

Nakon pregleda liječnika, ustanovili su da pretrpjela cerebralni edem odnosno oticanje mozga tipično za penjače na visokim nadmorskim visinama. Da je ostala još neko vrijeme na visini, ne bi preživjela. Bila je previsoko da bi helikopter došao po nju, pa su je nosili do dijela planine gdje je to bilo moguće.

Liječnici su je upozoravali da bi sljedeći put mogao biti koban

Nakon oporavka koji je trajao nekoliko mjeseci, nitko nije pomišljao da bi joj palo na pamet opet krenuti u ovako opasnu avanturu, pogotovo zato jer je prva bila skoro fatalna.

Obitelj ju je preklinjala da odustane od Mount Everesta, a liječnici upozoravali da je izgledno da će ovaj put biti još gore, a gore jedva da je moglo biti i prvi put. Iako je trenirala kako bi se što prije i bolje oporavila, lijeva strana tijela i dalje je dijelom paralizirana.

Ostvarila je na kraju zacrtani cilj

Bez obzira na sve, ova neustrašiva djevojka nije odustala od cilja koji si je postavila. Uspjela je doći do vrha, pobijediti strah i crne prognoze.

– Dok nisi u poziciji u kojoj znaš da ti tijelo umire, nisi svjestan snage koju nosiš u sebi. Kad si na samom rubu života, iznenadit će te koliko se možeš boriti za život. Možeš pobijediti sve, kazala je ova uporna i hrabra studentica.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap