Pretraga

Dvije županije ukinule obvezu nošenja maski u učionicama: Zaraženo oko 200 učenika diljem Hrvatske

A- A+

Prema posljednjim podacima Stožera civilne zaštite RH, u protekla 24 sata zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu nam kako je s jučerašnjim danom čak 2.089 djece u samoizolaciji, zaraženo ih je 265, a sedam škola nastavu izvodi online. Istarska i Međimurska županija ukinule su obvezu nošenja maski u učionicama. No u Istri su je učenici i dalje obvezni nositi na hodnicima.

Foto: Pixabay; Alexandra Koch

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali smo upit oko toga koliko je zaraženih, te učenika i razreda do sada završilo u samoizolaciji. Podatke po razredima i školama nismo dobili, Ministarstvo nas je uputili da to pitamo osnivače i nadležni lokalni stožer.

Zaraženo 196 djece u dobi od sedam do 18 godina

No, otkrili su nam kako je ukupno 265 djece pozitivno na koronavirus, od čega njih 67 ima manje od šest godina, a ostalih 196 u dobi je između sedam i 18 godina. Na koronavirus je pozitivno 26 prosvjetnih djelatnika.

Izdvojeni članak
korona škola maske

HZJZ: Viziri ne mogu biti zamjena za maske u školama

U samoizolaciji je čak 2.089 djece, a kada je riječ o prosvjetnim djelatnicama, samoizolacija je određena za njih 95.

Iako su s online nastavom prošloga tjedna krenule samo dvije škole, već drugi nastavni tjedan broj škola koje nastavu izvode isključivo online narastao je na sedam, pa sada stanje po modelima, a nakon što je 99,12% škola ispunilo obrazac Ministarstva, izgleda ovako:

– 91,39% škola model A (nastava u školi) – 1.232 škola
– 8,09% škola model B (mješoviti model) –  109 škola
– 0,52% model C (online nastava) – 7 škola

Prema podacima objavljenima na današnjoj konferenciji Stožera Grada Zagreba, na koronavirus je pozitivan jedan učenik te jedan nastavnik u dvije škole, zbog čega je za 37 djece i dva nastavnika određena mjera samoizolacije. U samoizolaciji su trenutno šest razreda osnovne i tri razreda srednje škole u Zagrebu, odnosno deset nastavnika i 172 učenika.

Istarski stožer ukinuo obvezu nošenja maski u učionicama

Kako je tijekom vikenda kazao ministar obrazovanja, Radovan Fuchs, lokalni stožeri u slučaju povoljne epidemiološke situacije mogu donijeti odluku o nenošenju maski u učionicama.

Takvu odluku donijela je Istarska županija, stoji na službenoj web stranici Gimnazije Pula. Ondje se maske više neće morati nositi za vrijeme školskog sata, ali su obvezne na hodnicima.

Izdvojeni članak

Škola objavila da su djeca koja nose maske superiornija od drugih: Popričali smo s ravnateljem

Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije na području Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije, uz suglasnost Stožera civilne zaštite gradova i općina Istarske županije, te osnivača škola, donio je Odluku:

– Da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne
maske

– Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica.

U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica, priopćili su iz Gimnazije Pula.

Obveza nošenja maski ukinuta i u Međimurju

Obveza nošenja maski u učionicama ukinuta je i u Međimurskoj županiji, a priopćenje prenosimo u cijelosti u nastavku.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sukladno preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja prema kojoj lokalni stožeri civilne zaštite mogu samostalno donositi odluke o korištenju zaštitnih maski od strane učenika za vrijeme trajanja nastave u školama, te suglasnosti epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, izdao je preporuku kojom se zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije ublažava obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave u smislu da nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Važno je također, u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima.

Ukoliko se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donositi će se  posebne Odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi.

Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega, ukoliko se neće pogoršati epidemiološka situacija. Stoga, apeliramo na sve učenice i učenike da se drže pravila socijalne distance, budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje kako bi mogli zadržati povoljnu situaciju.

Također, u utorak, 15. rujna 2020. završava razdoblje tijekom kojega je Zavod za javno zdravstvo donosio odluke o održavanju manifestacija na području Međimurske županije. Donošenje odluka u nadolazećem razdoblju preuzet će Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap