Pretraga

Dvoje maturanata nove žrtve osvježivača zraka – popularnog ‘Zmaja’

A- A+

Dvoje je maturanata Tehničke škole i prirodoslove gimnazije ‘Ruđer Bošković’ iz Osijeka završilo u bolnici nakon što su zapalili joint ‘Zmaja’. Nasreću, nisu završili kao mladi Zagrepčanin koji je preminuo prije dva mjeseca, nego su isti dan pušteni kući.

srednja.hr

Maturantici Tehnološke škole i prirodoslovne gimnazije ‘Ruđer Bošković’ u Osijeku pozlilo je nedavno nakon što je konzumirala opasni osvježivač zraka, no srećom u roku od samo nekoliko minuta stiglo je vozilo Hitne pomoći te pružilo prvu pomoć djevojci, piše Glas Slavonije. Osim nje, ‘Zmaja’, kako se popularno naziva jedan od osvježivača, konzumirao je još jedan učenik. 

Sljedeći prijestupnik će biti izbačen iz škole

– Srećom, ovaj je put prošlo benigno. Dobro je što su istoga dana vraćeni kući iz bolnice, a kad smo s njima razgovarali i upozorili ih da je u veljači 15-godišnjak u Zagrebu umro nakon konzumacije osvježivača zraka, priznali su da su imali želju kušati tu supstancu. U našoj školi ovo se dogodilo prvi put i bili smo uplašeni, a mogu reći i da su roditelji bili vrlo iznenađeni i nisu očekivali takve informacije. Znaju da njihova djeca puše cigarete i konzumiraju alkohol, ali nisu vjerovali da se i ovo događa, upozorila je za Glas Slavonije Vlasta Opačak, ravnateljica škole.

Ubrzo je sazvala i roditeljski sastanak na kojem je upozorila da će sljedeći učenik koji se nađe u sličnoj situaciji biti izbačen iz škole, što ipak neće biti slučaj s ovo dvoje budući da se, kako objašnjava Opačak, radi o maturantima.

Međutim, ravnateljica drži da je problem u činjenici da spomenuti osvježivači zraka koji se prodaju u tzv. smart shopovima, nisu kriminalizirani kao druge supstance. Relativno dostupna cijena i činjenica da ih je moguće kupiti bez poteškoća s razlogom plaši roditelje.

Izdvojeni članak

Kombinacija ‘osvježivača zraka’ i duhana bila je smrtonosna za 15-godišnjaka iz Zagreba

Naziv ‘legalna marihuana’ samo je marketinški trik

A moguće ga je vrlo lagano nabaviti iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, ovakvi se preparati prodaju kao ‘osvježivači prostora’ i jako se teško zakonski reguliraju jer, kada se jedna supstanca zabrani, proizvođači neznatno promijene kemijski sastav ‘Zmaja’ i on je opet na policama.

Sam naziv ‘legalna marihuana’, koji se često koristi pri opisivanju ‘osvježivača prostora’, samo je marketinški trik. ‘Zmaj’ se, u principu, proizvodi tako da se tekući ili praškasti sintetički kanabinoid otapa u acetonu te ‘šprica’ po biljnoj tvari s ciljem da što više nalikuje marihuani, ali i da bi se konzumirao isto kao i marihuana, u ‘jointu’. U praksi, ove bi se tvari mogle uzimati i u tabletama ili kapima, ali bi to, zasigurno, umanjilo njihovu prodaju i popularnost.

‘Ako ovo pušiš, onda si glup’

S druge strane, iako ‘Zmaj’ djeluje slično kao i ‘trava’, jer ima svojstvo da u ljudskom tijelu potiče na rad receptor CB1 što daje učinak sličan umirujućem djelovanju marihuane, svatko tko je probao oboje zna da jedno s drugim nema veze. Sintetički kanabis, za razliku od prirodnog, može izazvati veliku raznolikost simptoma, kao što su uznemirenost, povraćanje, halucinacije, paranoja, podrhtavanje, konvulzije, tahikardija, hipokalemija, bol u prsima, srčani problemi, moždani udar, oštećenje bubrega, akutne psihoze, oštećenje mozga i smrt.

Ako vas nismo mi uspjeli uvjeriti da ne pušite ovakve i slične tvari, možda hoće John W. Huffman, profesor kemije na sveučilištu u Clemsonu, koji je prvi opisao spoj JWH-018, jedan od sintetičkih kanabinoida, 1998. godine. Naime, kako sam Huffman kaže, jedna je tvrtka od njega naručila da proizvede ‘analgetik’, a dobila je ‘snažan kanabinoid’. Nakon što je saznao da se koristi u komercijalne svrhe rekao je da ne može vjerovati da je ‘netko toliko glup da to rekreativno konzumira, pogotovo zato što je tako lagano doći do prave marihuane’.

Copy link
Powered by Social Snap