Pretraga

DZS: Raste broj visokoobrazovanih, najviše nepismenih u Šibensko-kninskoj županiji

A- A+

Državni zavod za statistiku je objavio podatke o pismenosti u Hrvatskoj prikupljene 2011. godine tjekom popisa stanovništva. Postotak nepismenih je i dalje ispod jedan posto, a broj visokoobrazovanih je narastao za gotovo 4,5 posto.

Državni zavod za statistiku je predstavio podatke o pismenosti prema popisu stanovništva iz 2011. godine.
Hrvatsku ministri obrazovanja već čitavo desetljeće prozivaju ‘zemljom znanja’ i ovi rezultati su dobar indikator stvarnog stanja.

Informatički boom

Informatički boom zadnjih desetak godina doveo je do toga da čak 96,4 posto populacije između 15 i 19 godina je informatički pismeno. Udio onih koji se znaju internetom koristiti pada s godinama te su najslabije inforamtički obrazovani oni stariji od 75 godina.

Nepismenih manje od jedan posto

Dobra vijest je da je svega 0.8 posto stanovništva starijeg od deset godina nepismeno, a većinu od toga čine žene starije od 65 godina iz ruralnih krajeva. Što se tiče raspodjele najviše nepismenog stanovništva je u Šibensko-kninskoj županiji čak više od 2 posto, a slijede je Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska. S druge strane najmanje nepismenih je u Primorsko-goranskoj, Gradu Zagrebu i Istarskoj županiji.

Raste broj visoko obrazovanih

Da je stanovništvo sve bolje obrazovano pokazuje podatak da je visokoobrazovanih prema zadnjem popisu 16,4 posto što je za 4,4 posto više nego deset godina prije. Najveći udio stanovništva je završilo srednju školu, više od 52 posto, a tridesetak posto ima samo osnovno školsko obrazovanje. Što se raspodjele prema dobnim skupinama tiče najviše visokoobrazovanih je između 24 i 29 te 30 i 34 godine, a najmanje, logično, iznad 75.

Zanimljiv je informacija da među mladima (gore spomenute dobne skupine) žena u mnogo viem postotku završavaju fakultete nego što to čine njihove muške kolege. Tako u skupini od 24 do 29 fakultet ima 33 posto djevojaka, a svega 20 posto mladića. Slična je situacija i u kategoriji između 30 i 34 godine.

Iza Slovenije, ispred Italije

Usporedimo li podatke sa zemljama iz EU jasno je da je Hrvatska negdje u sredini po postotku visokoobrazovanih. Ispred nas su Irska (33,3 posto), Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i Slovenija dok su iza nas Italija i Češka u kojima udio ove populacije ne prelazi 16 posto.

Copy link
Powered by Social Snap