Pretraga

Eksperti ukazuju na najčešće greške koje ne biste trebali raditi u svojim prezentacijama

A- A+

Kroz obrazovanje ljudi se, uz ostale stvari, nauče i prezentacijskim vještinama te što boljoj retorici kako bi bez problema održavali javne govore. No, nisu svi rođeni s tim darom pa se moraju malo više posvetiti tom dijelu s učenjem. Da biste poboljšali svoje nastupe pred punom dvoranom, postoje određene stvari koje ne biste smjeli raditi kako u govoru, tako i pri izradi PowerPoint prezentacija.

Prezentacijske vještine i dobro održavanje javnih govora nisu stvari koje svaki čovjek ima urođene, a naučiti se mogu uz malo truda i vježbe. Kroz srednju školu, a pogotovo fakultet, primorani ste više puta održavati prezentacije, referate ili seminare, što nije jednostavan zadatak ako ne znate kako istome pristupiti. U prvom koraku – izbjegavanju najčešćih pogrešaka, pomoći će vam stručnjaci iz SOAP Presentationa u Sao Paulu koji su izdvojili upravo greške koje većina napravi prilikom prezentacija, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Školski laboratorij 2014: Natjecanje za srednjoškolce u prezentaciji znanstvenih tema

Početak ključan za sudbinu cijele prezentacije

Prvo i osnovno što morate imati na umu jest da vaša PowerPoint prezentacija ne smije početi prvim slajdom natrpanim informacijama. Prvu stranu popunite imenom, prezimenom, titulom, kontakt informacijama, ili u slučaju da ste studenti godinom studija, naslovom teme te profesorovim imenom i nazivom kolegija. 

Uvodna rečenica nikako ne bi smjela zvučati poput ‘Ja danas imam prezentaciju…’ Izbjegavajte govoriti informacije koje su očite te svima poznate. Radije otvorite svoj nastup metaforama ili zainteresirajte publiku kako bi vas pažljivo slušala iako baš i ne preferiraju temu o kojoj ćete pričati.

Nitko ne voli sveznalice koje su uz to i arogantne. Tijekom prezentiranja uzmite u obzir i tuđe mišljenje. U suprotnom ćete ispasti odbojni napuhanko te ukočiti atmosferu. Drugim riječima, sami ćete sebi uskočiti u stomak.

Izdvojeni članak

Srpska studentica proglašena najboljim govornikom na svijetu

Opušteno i šaljivo, no s mjerom

Šaljivost i opuštenost je nešto što vas može izvući i čak ako niste najbolji govornici. No, izjave poput ‘Znam da biste sad radije negdje pili kavu, i ja bih’ mogle bi nagnati publiku da pomisli kako ih sad čeka užasno dosadno predavanje te da u startu puste misli da odlutaju. Radije ubacujte zabavne anegdote, povezujte svoj materijal sa svakodnevnim životom, poznatim osobama i slično.

Sljedeće u nizu pogreški koje često možete vidjeti kod drugih su prezentacije od jednog prenatrpanog slajda, ili 20-ak slajdova više nego što je uistinu potrebno. Nijedno izlaganje ne može stati na jedan slajd niti bi izgledali ozbiljni u takvoj situaciji. 

Budući da svi znaju čitati, ne podcjenjujte svoju publiku stoga ne svodite svoju prezentaciju na čitanje sa slajdova. Iako treba unijeti malo živosti, ne trebate pretjerivati s animacijama, svjetlucavim fontovima ili sličnim stvarima koje će biti distrakcija s vašeg početnog cilja – prenijeti publici određene informacije.

Izdvojeni članak

Najbolja govornica na svijetu želi postati profesorica na fakultetu

Zaključite kratko bez otezanja

Grafovi su poželjni, no ponovno naglašavamo s mjerom. Nikako se cijela prezentacija ne bi smjela vriti isključivo oko brojki, statističkih podataka ili grafova. A treba imati i na umu da sve slajdove povežete kroz fontove i odabir dizajna. 

Što se tiče zaključka, kad već držite prezentaciju od recimo sat vremena, onda imajte na umu da ljudima lagano pada koncentracija pa da vam zaključak ne bude pretjerano dug. Dovoljno je u jednom do dva slajda sažeti sve bitno kako bi se uvjerili da su do publike došle najvažnije informacije.

Eksperti ukazuju na najčešće greške koje ne biste trebali raditi u svojim prezentacijama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap