Pretraga

EU razmišlja o ukidanju padanja razreda

A- A+

Ponavljanje razreda bi uskoro moglo otići u povijest. Umjesto gubitka cijele godine predlaže se dodatna nastava i ljetna škola.

Europska Unija razmatra ukidanje padanja razreda. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predložila je zemljama EU ukidanje ponavljanja razreda zbog neefikasnosti i previsoke cijene. U njihovoj preporuci stoji da današnja praksa kažnjavanja loših učenika ne koristi ni državi, a ni učenicima.

Država gubi zbog činjenice da dodatno plaća školovanje nekih učenika. Mnoge zemlje EU imaju problema sa svojim proračunima, te je često obrazovni sustav jedan od najvećih tereta prenategnutih budžeta. Na ovaj način se ne bi izgubila kvaliteta obrazovanja, a uštedila bi se dragocijena sredstva.

Učenici kada padnu godinu prolaze kroz niz problema. Dolazak u novi razred je često stresno iskustvo u kojem se mnogi ne snađu, te se loši rezultati nastavljaju. Ponavljače prati stigma problematičnih, koje se teško mogu riješiti u očima profesora i kolega.

Primjena ovakvog novog sustava je izuzetno komplicirana. Mogli bi još proći puno vremena prije konkretnih koraka prema promjenama. Ovakav projekt iziskuje trud i suradnju svih država članica, te ministarstava, vijeća i škola u EU.