Pretraga

Europska komisija daje od 350 do 530 eura za putovanja učenika Europom

A- A+

Nova inicijativa u sklopu Erasmus + programa ove će godine učenicima diljem Europe omogućiti financiranje putovanja u svrhu upoznavanja europskih zemalja te poticanja svijesti i identiteta, kako je jučer predstavila Europska komisija. Odabrano će biti najmanje 5.000 mladih ljudi koji će dobiti subvenciju od 350 do 530 eura za kupnju putnih karata, a neki su prijevoznici odlučili dati dodatan popust na svoja putovanja. Među prijevoznicima koji su odlučiti osigurati dodatan rabat na cijene putovanja je i hrvatska aviokompanija Croatia Airlines.

Foto: pixabay; TheAndrasBarta

Move2Learn, Learn2Move najnovija je inicijativa Erasmus + programa koju je pokrenula Europska komisija. Ta će inicijativa, prema službenoj stranici Europske komisije, osigurati učenicima diljem Europe financirana putovanja. Putovanja će se financirati u vidu osiguravanja od 350 do 530 eura za kupnju putnih karata. Kako navode na stranici, inicijativa je posebno organizirana za 2017. godinu kao prigodno obilježavanje 30. godišnjice Erasmusa. Svi sudionici bit će odabrani iz zemalja članica Europske unije preko eTwinning programa.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac iz Dugog Sela izumio rješenje za sigurnija školska putovanja

Pet tisuća pobjednika dobit će financije za putovanje Europom; pobjednike će odabirati preko eTwinning programa

Zajednica eTwinning okuplja učenike, profesore, nastavnike i učitelje u Europi, a preko te platforme omogućava se komunikacija, surađivanje te izrada projekta na europskom tlu. Svi sudionici članovi eTwinning zajednice odlučili su žele li sudjelovati u navedenoj inicijativi.

Kada se neka država koja ima sudionike u zajednici eTwinning odluči na sudjelovanje u inicijativi i izboru za financiranje putovanja, tim podrške za program eTwinning u svakoj državi članici odabrat će 5.000 pobjednika. Na nacionalnoj će razini odabir biti proveden u skladu s uspjesima i kvalitetom projekata koje su prijavljeni sudionici odradili u sklopu eTwinning zajednice. Osim pet tisuća odabranih sretnika, odabrat će se i dodatnih 2.000 kandidata, čija će putovanja potencijalno također biti financirana u sklopu inicijative Move2Learn, Learn2Move.

Osnovno financiranje iznosi 350 eura, međutim, ono se može popeti do čak 530 eura, stoji na stranici Europske komisije. Ukoliko sudionici putuju iz udaljenog mjesta ili se odluče otputovati na neku od udaljenih lokacija poput Francuske Gvajane ili Kanarskog otočja, tada će dobiti 530 eura za svoje putovanje. Isto tako, za one sudionike čiji dolazak do državne granice košta više od 100 eura, što nije dio putovanja, dobit će veće financiranje. Više će novca također dobiti i u slučaju da na putovanje odlazi jedan čitav razred.

Izdvojeni članak

Vlada smanjila cijene: Evo koliko ćete platiti vozačku, putovnicu i druge isprave

Na putovanja će sudionici ići pojedinačno ili u grupi; Croatia Airlines nudi poseban rabat na cijenu avionskih karata

Učenici koji upadnu u kvotu od 5.000 dobitnika putovat će u grupi ili pojedinačno, a o tome će ovisiti i količina novca koju će dobiti. Pravo na financiranje, odnosno subvencioniranje putovanja pobjednici će moći koristiti od 15. kolovoza 2017. do 31. prosinca 2018., a pravo na subvenciju putovanja ostvaruje se tako što se od Europske komisije zatraži rezervacija putovanja.

Za potrebe putovanja, mogu se koristiti svi mogući načini javnog prijevoza, a usto su neki prijevoznici ili aviokompanije odlučile dodatno poduprijeti inicijativu dajući učenicima popust na njihova putovanja ili osiguravajući promotivne cijene. Od ukupno 20 prijevoznika ili pružatelja usluga koje su omogućile učenicima dodatne popuste, našla se i hrvatska aviokompanija Croatia Airlines. Croatia Airlines će osigurati 25% rabata na cijenu putovanja i to svim učenicima sudionicima inicijative Move2Learn, Learn2Move.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap