Pretraga

Evo kada je bolje piti kavu – prije ili poslije učenja

A- A+

Novo istraživanje provedeno na 160 ispitanika, utvrdilo je da je bolje piti kavu poslije učenja, nego prije, jer na taj način ‘čudotvorni’ crni napitak pomaže da bolje upamtite naučeno gradivo. Naime sudionici istraživanja su dobili zadatak da pregledaju određeni broj fotografija različite tematike te da ih zapamte što bolje mogu. Poslije ‘učenja’, dio ispitanika je dobio kofeinske tablete, a drugi placebo. Drugi dan su ispitanici gledali novu seriju fotografija te je utvrđeno da su ispitanici koji su ‘potaknuti’ kofeinskim tabletama, ostvarili bolje rezultate.

Često se studenti i učenici nastoje razbuditi manjim ili većim količinama kave, kada imaju puno toga za naučiti. Međutim, novo istraživanje koje je provedeno te objavljeno u Nature Neuroscienceu, pokazalo je da je kofein, korisnije konzumirati poslije učenja, nego prije, budući da nam naknadno ispijanje kave pomaže da bolje upamtimo naučene činjenice.

Izdvojeni članak

Prve kavane i njihov razvoj kroz povijest

Kofein produljio memoriju

Istraživanje je obuhvatilo 160 ispitanika, koji su dobili zadatak pogledati određeni broj fotografija, različite tematike te ih što bolje upamtiti.

Po završetku memorijske ‘igrice’, dio ispitanika je dobio kofeinske tablete (200 miligrama kofeina), a drugi dio placebo.

Sutradan su isti ispitanici gledali novu seriju fotografija, koje su sadržavale slične objekte iz unutarnjeg i vanjskog prostora te su dobili zadatak da odgovore jesu li slike nove, stare ili samo slične starima.

Izdvojeni članak

Šokantno: Kava i energetska pića usporavaju razvoj mozga kod tinejdžera!

Rezultat je bio da su ispitanici koji su dobili kofeinske tablete, pokazali bolje rezultate od onih koji su dobili placebo. Motivi na kartama koji su bili slični onima od jučer, identificirali su sličnima, dok su sudionici istraživanja koji su tretirani tabletama bez učinka, su ocijenili fotografije istovjetnima jučerašnjim.

Kava djeluje na kemijske reakcije u mozgu

Tako je ovo istraživanje pokazalo da kofein pomaže u pamćenju i prisjećanju, djelujući na određene kemijske reakcije u mozgu ili ima utjecaj na ponašanje neurona u dijelu mozga odgovornom za pamćenje, zaključuju znanstvenici.

Neke prethodne studije su bile neuspješne u otkrivanju efekta kofeina na poboljšanje pamćenja, vjerojatno jer su prilikom njih ispitanici tretirani kofeinom prije učenja.

Kofeinski šut trebamo uzeti nakon završenog učenja dok nam je mozak zauzet spremanjem naučenog gradiva, tvrdi Daniel Borota i njegovi kolege u “Nature Neuroscienceu’.

Evo kada je bolje piti kavu – prije ili poslije učenja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap