Pretraga

Evo kako besplatno možete operirati ‘klempave uši’

A- A+

Potaknuti iskustvima naših poznanika, koji su uspjeli napraviti pojedine primarno estetske operativne zahvate besplatno, odnosno na račun obveznog zdravstvenog osiguranja, odlučili smo u HZZO provjeriti postoje li jasna pravila koja određuju tko ima pravo na pojedine operacije bez naknada, a tko nema.

Michael Phelps očito nema kompleks zbog odstojećih uški / foto: Wikipedia

– Načelno, prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, na teret obveznog zdravstvenog osiguranja mogu se obaviti estetske operacije koje su medicinski indicirane, objasnila nam je glasnogovornica HZZO Sanja Baković. 

Izdvojeni članak

Ovako ćete vizualno povećati grudi, bez plastičnih operacija

Primjerice čest problem maloljetnicima predstavljaju odstojeće uške (kolokvijalno zvane ‘klempave uši’). Na prvi pogled čisto estetska operacija, ipak se može obaviti besplatno, u slučaju da liječnik specijalist da preporuku za medicinski indiciran estetski zahvat, odnosno zahvat koji je potrebno izvršiti jer pregledanoj osobi predstavlja određenu smetnju u zdravstvenom smislu.

Međutim, sada se vjerojatno mnogi pitaju kako liječniku reći da zbog odstojećih uški nemate nikakvu dodatnu fizičku smetnju, nego ste jednostavno iskompleksirani, jer vas vrijeđaju i provociraju kolege u školi i na taj način vam stvaraju psihičke smetnje. Srećom, zakonodavac, vjerojatno potaknut brojnim ovakvim iskustvima je mislio i na to.

Izdvojeni članak

Primijenite li japanski stil života izgledat ćete bolje, zdravije i mršavije

– HZZO ne određuje tko osobno ima pravo, a tko nema pravo na estetski zahvat već preporuku za medicinski indiciran estetski zahvat daje specijalist određenih specijalnosti. Moguća je situacija da određena estetska nepravilnost toliko opterećuje ili ugrožava psihičko zdravlje osigurane osobe (što je također medicinska indikacija) da liječnik specijalist da preporuku da se estetska operacija obavi na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, odgovara nam glasnogovornica HZZO.

Dakle, nitko vam ne može garantirati da ćete dobiti mogućnost besplatnog zahvata na ušima, ali ako ste izloženi bullyingu zbog takvog položaja uški, svakako se obratite specijalistu.

Vijesti dodajmo da je na skliskom terenu za medicinsku dijagnozu, ali i potencijalno medicinski opravdana operacija na nosu uzrokovana devijacijom septuma. Takvu nepravilnost ima mnogo ljudi, ali ako uz izobličen nos i dišete otežano, možete se izboriti za zahvat na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. 

Evo kako besplatno možete operirati ‘klempave uši’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap