Pretraga

Evo kako brzo i besplatno naučiti strani jezik

A- A+

Učenje stranog jezika, teška je zadaća, no uz pravu motivaciju i pristup, može se svladati za pola godine, a za osnovno sporazumijevanje i u puno kraćem periodu. Naravno, vrijeme potrebno za svladavanje ovisi i o tome, koliko je jezik koji pokušavamo naučiti blizak materinjem, odnosno imate li ikakvo predznanje. U tekstu donosimo nekoliko načina i metoda kako naučiti strani jezik, bez da za to trošite novac na tečajeve.

Učenje stranog jezika, nije jednostavna zadaća, no obzirom na vrijednost koju dobivamo poznavajući još jedan jezik uz materinji, isplati se pokušati doseći barem razinu sporazumijevanja. Čak i da potrošite puste novce na tečajeve i slično, ako niste dovoljno motivirani i ne koristite što je moguće više jezik koji učite, činit će vam se da ste se upustili u nemoguću misiju. Evo nekoliko savjeta, metoda i načina, kako bez novca uspješno svladati strani jezik.

Izdvojeni članak

Svijet na dlanu: Strani jezici s najviše potencijala

Slušanjem učite pravilan izgovor

Putem video klipova na YouTubeu i sličnim kanalima, slušajte kako izvorni govornici izgovaraju riječi iz jezika koji namjeravate naučiti i ponavljajte na glas. Ako putujete gradskim prijevozom ili se vozite radi rekreacije na biciklu, snimite si na mobitel glazbu ili drugu vrstu audio zapisa na stranom jeziku kojem ste se posvetili, kako bi što više bili u dodiru s njim.

Osim toga, postoje već aplikacije putem kojih možete slušati rečenice na pojedinom jeziku, a zatim ponavljati iste, uz to da vam se pogrešni izgovori zabilježe, kako bi ih mogli ispraviti.

Čitajte online medije

Kao što smo naglasili i u prvim paragrafima, važno je tijekom učenja stranog jezika, osobito u početnim fazama, biti u stalnom doticaju s njime. Dobar način za to je čitanje internetskih medija na jeziku koji pokušavate svladati.

To će u početku biti teže, budući da slabo vladate vokabularom, ali i gramatičkim principima. No uz pomoć internetskih rječnika, kao i popratnih fotografija, kontekst ćete shvaćati, a zatim i specificiranije pojmove.

Izdvojeni članak

Evo što vam donosi znanje barem dva jezika

Gledajte filmove s titlovima, a zatim bez njih

Kako ste se već upoznali s izgovorom, a donekle i s vokabularom, dobro se uputiti u jezik koji učimo i tako što ćemo frazeološke i teško prevodive izraze čuti, a zatim i pročitati na materinjem.

Ovisno o stupnju napretka, zatim je dobro ukinuti prijevod te pokušati razumjeti radnju na stranom jeziku. I tu ćete isprva shvaćati tek kontekst, a s vremenom i pojedinosti.

Volontiranje u zajednici govornika jezika kojeg učimo

Da odmah naglasimo, kako je ovo ipak manje dostupna metoda, ali svakako učinkovita. Provjerite imate li u svome gradu zajednicu iz nacije, čiji jezik učite te pokušajte se ‘infiltrirati’ u njihove redove. Oni ambiciozniji i hrabriji, a i te su osobine važne za učenje stranog jezika, mogu pokušati pronaći ljetni volonterski kamp u zemlji čiji jezik izučavaju.

Na ovaj način ćete si sigurno skratiti muke s učenjem, učiniti ga zanimljivim, a i biti neko vrijeme u intenzivnom kontaktu s jezikom koji svladavate.

Besplatni online tečajevi

Kako biste mogli napraviti sistematizaciju i provjeru znanja, kojom se služe učenici stranog jezika diljem svijeta, poslužite se i besplatnim online tečajevima. Jedna od najobuhvatnijih listi je BBC Languages. Nudi se 40-ak jezika od španjolskog do urdua.

Također spomenuta stranica ima i vodiče za učenje, kao i različitu video i audio dokumentaciju, koja je potrebna za prethodne metode, koje smo naveli u tekstu.

Pronađite osobu za razgovor

To danas uistinu nije komplicirano. Možete početi s društvenim mrežama, ili s mrežom svojih kontakata. Učite li primjerice portugalski, povežite se s ljudima iz Portugala ili Brazila, koji dijele vaš glazbeni ukus, ili imaju neke druge slične interese.

S druge strane, možda među svojim prijateljima, imate nekoga tko poznaje Portugalca koji je došao na studentsku razmjenu u Hrvatsku ili osobu koja je neko vrijeme provela u zemljama gdje se portugalski govori.

Komunikacija s osobom koja tečno govori određeni jezik, a koja ujedno može i ispraviti vaše pogreške, bit će veliki iskorak. Isprva susreti mogu biti malo neugodni i zbog činjenice da jezik tek natucate, no zapamtite da je manjak samopouzdanja jedan od najvećih neprijatelja učenju stranih jezika.

Evo kako brzo i besplatno naučiti strani jezik
Share via
Copy link
Powered by Social Snap