Pretraga

Evo kako izgleda poduka na prvom zapadnjačkom fakultetu u Sjevernoj Koreji

A- A+

Čak godinu i pol dana su novinari BBC-a pregovarali s vlastima u Sjevernoj Koreji kako bi dobili dozvolu za snimanje reportaže u prvom fakultetu u Sjevernoj Koreji, koji se velikim dijelom financira od zapadnjačkih fondacija. Radi se o Fakultetu znanosti i tehnologije smještenom u predgrađu Pyongyanga, a pohađa ga 500 studenata. Svi su sinovi visokorangiranih članova režima. Kakva je obvezna nastava, fakultativni dio te mišljenje studenata ove vrlo zatvorene zemlje o ostatku svijeta, donosimo u nastavku.

Screenshot: You Tube

U predgrađu glavnog grada Sjeverne Koreje, Pyongyanga, nalazi se Fakultet znanosti i tehnologije čiju provedbu nastave velikim dijelom financira Zapad. Nakon 18 mjeseci pregovora, novinari BBC-a su dobili dozvolu da snime reportažu o ovom malom koračiću ka pogledu na svijet, jedne od najzatvorenijih zemalja svijeta.

Izdvojeni članak

Deset najstarijih sveučilišta na svijetu

Nastava na engleskom, studenti bez iznimke muškarci iz režimskih obitelji

Na spomenutom fakultetu se školuje 500 studenata, samo muškog spola, većinom iz obitelji visokorangiranih članova režima. Ulaz u zgradu kontrolira vojska, a uobičajeno je čuti da studenti pjevaju patriotske ode velikom vođi i marširaju kampusom u bilo koje doba dana.

Uniforme koje studenti nose, slične su onima anglosaksonske tradicije odijevanja za školu, tamna odijela, bijele košulje te kravate.

Naravno, sve što se radi u Sjevernoj Koreji, osobito ako ima naznake ‘uvoza’, mora imati i neki državni cilj. Otvaranje zapadnjačkog fakulteta ima za službeni cilj dati vještine mladim Sjevernokorejancima iz uzornih obitelji, koje će im pomoći u modernizaciji vrlo siromašne i nazadne zemlje te povezati s međunarodnom zajednicom.

Predavanja su na engleskom jeziku, a mnogi profesori dolaze iz SAD-a. Studenti kažu da su na fakultetu stekli bolje mišljenje o Amerikancima, ali ne i o tamošnjim vlastima.

– Na početku smo, naravno, bili nervozni, sad vjerujemo da su američki ljudi doista različiti od nas. Želimo stvoriti dobre odnose sa svim zemljama, govori jedan od studenata novinaru BBC-a.

Izdvojeni članak

80 tisuća Korejanaca rastura Gangnam Style

‘Tko je čuo za Michael Jacksona?’, nijedna ruka u zraku

Osnivač i direktor fakulteta je James Chin-Kyung Kim, odnosno 78-godišnji američki biznismen, aktivan u kršćanskim krugovima, podrijetlom Sjevernokorejanac. Poziv za osnivanje fakulteta uputio mu je sam režim, budući da je to uradio već na sjeveru Kine.

Chin-Kyung Kim je prikupio 20 milijuna funti donacija od američkih i južnokorejskih kršćanskih zaklada te prije tri godine otvorio fakultet. Zanimljivo da je ovaj poslovnjak dobio autonomiju i povjerenje da vodi kampus i fakultet, budući da se puno manji individualni izleti strogo kontroliraju od strane režima.

Jedan od profesora na Fakultetu znanosti i tehnologije Colin McCulloch predaje poslovno upravljanje te pojašnjava kako studenti imaju veliki problem kada dobiju zadatak da zamisle situaciju u kojoj imaju svoju kompaniju i pokušaju osmisliti njen razvoj. Kako nikada nisu izašli van zemlje, poduzetništvo je veoma imaginarno studentima u ovoj diktaturi.

– Siguran sam da će vodstvo i vlasti prepoznati da se moraju povezati s vanjskim svijetom. Nije moguće ostati hermetički zatvoreno društvo u današnje moderno doba, pojašnjava za spomenuti izvor McCulloch.

Izdvojeni članak

Hikikomori – pojam ekstremne socijalne izolacije mladeži

Novinar BBC-a je prilikom pravljenja reportaže na zanimljiv način testirao brucoše. Rezultati su bili još zanimljiviji. Naime želeći provjeriti upoznatost sa zapadnim tekovinama on je dva puta pitao ‘Neka digne ruku tko je čuo za Michael Jacksona’. Oba puta je bio rezultat niti jedna ruka u zraku.

Ignorirati brutalno kršenje ljudskih prava preskupa je cijena

Iako studenti imaju pristup internetu, dosta je podataka i pretraga zabranjeno. Među njima su društvene mreže, slanje i primanje mailova te čitanje stranih vijesti.

– Ključno je pitanje je li ovaj fakultet obrazuje mlade Korejanac da pozitivno mijenjaju zemlju, ili da samo perpetuiraju u aktualni režim, rekao je Greg Scarlatoiu iz Odbora za ljudska prava u Sjevernoj Koreji sa sjedištem u Washingtonu.

Scarlatoiu tvrdi da je preskupa cijena koju moraju platiti ne bi li bili prisutni u Sjevernoj Koreji – ignoriranje brutalnog kršenja ljudskih prava.

Malo mekši stav ima lord Alton, odnosno voditelj američke međustranačke političke grupacije, koja pažljivo nadzire situaciju u Sjevernoj Koreji. – Morate od nekuda krenuti. To nije odgovor za popuštanje, kojem se protivim. Ovo je vrsta angažmana kojim pokušavamo mijenjati stvari, zaključuje Alton.

Na ovom linku, pogledajte i video reportažu iz kampusa u Pyongyangu, koju je napravio BBC.

Evo kako izgleda poduka na prvom zapadnjačkom fakultetu u Sjevernoj Koreji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap