Pretraga

Evo kako izgleda prosječan Zagrepčanin

Zagreb je glavni i daleko najveći grad u Hrvatskoj. U njemu živi gotovo četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, a što se kulturnog, ekonomskog i administrativnog značaja, za Zagreb se često kaže da je ‘pola države’. Evo kako izgleda prosječan Zagrepčanin.

foto: Flickr; Mario Fajt

Zagreb je toliko velik i važan grad da odavno ne pripadam samo Zagrepčanima. U isto je vrijeme slavonski, dalmatinski, istarski koliko i zagrebački. Stotine tisuća ljudi dolaze ovdje kako bi radili ili studirali. Što onda radi, koliko je star i kako živi prosječan Zagrepčanin.

Prema istraživanju o socijalnoj slici grada Zagreba Centra za razvoj neprofitnih udruga, prosječan Zagrepčanin ima 30-tak godina, još se školuje ili studira i živi s roditeljima negdje u Novom Zagrebu. 

Ovakvi Zagrepčani možda nisu većina ali svakako postoje. Ovakva slika prosječnog Zagrepčanina dobije se kada se sve statistike o stanovnicima glavnog grada zbroje i podijele.

Najmanje Zagrepčana ima u dobnoj skupini između 14 i 24 godine. Njih je tek oko 10%. Nešto više, 14,9%, je onih u dobnoj skupini od 0-14. Starijih od 65 godina ima 17,3%, a najviše Zagrepčana ima u najvećoj skupini od 25 do 64 godine.

Visok postotak, oko 28% građana, živi u samačkim kućanstvima. Na tisuću Zagrepčana dođe tek 4,6 braka, a i kada se vjenčaju, Zagrepčani se često i razvode. na tisuću brakova 460 završi razvodom.

Što se tiče obrazovne strukture stanovništva, četverogodišnju srednju školu ima 32% stanovnika. Trogodišnju srednju školu završilo je 25% Zagrepčana, dok osnovnu školu ima oko 16% građana. Završen fakultet ima tek nešto manje od 15% stanovnika.

Evo kako izgleda prosječan Zagrepčanin
Share via
Copy link
Powered by Social Snap