Pretraga

Evo kako izgleda prvi dan škole diljem svijeta

A- A+

Prvi dan škole gotovo svugdje u svijetu počinje u rujnu, nakon ljeta. No, ne kreće svugdje i na isti način. Tradicije se razlikuju, isto kao i mogućnosti zemalja, pa tako na šarenoj zemaljskoj kugli postoje načini školovanja koji su međusobno toliko različiti jedni od drugih da se može činiti kao da se uopće ne radi o istoj stvari. U Keniji tako djeca odlaze bosa u škole koje nemaju vrata i prozora dok primjerice, u velikom dijelu Europe u škole odlaze u novim uniformama te sa svim potrebnim priborom.

www.classroom-furnishing.com

S prvim danom škole dolaze i obveze te ozbiljni zadaci i kontinuirani interes đaka koji sve to mora zadovoljiti. Iako škola u većini svjetskih zemalja počinje u rujnu, ne počinje i na isti način, koji se ponekad značajno razlikuje od zemlje do zemlje. Ponekad ne možemo vjerovati u kakvim se uvjetima djeca školuju u nekim zemljama, poput Kenije prema čijim školama bez prozora i vrata trče bosonoga djeca željna znanja, dok u većem dijelu Europe, djeca u školu odlaze uredno počešljana u novim cipelicama.

Izdvojeni članak

Mislite li da je prerano što škola počinje u osam ujutro i znanost je na vašoj strani

Nedostatak udžbenika naspram nedostatka škola

Svi znamo kako u našoj zemlji počinje nastava, obično početkom rujna, a često i burnom javnom raspravom. Razlozi se razlikuju od godine do godine, no uvijek se radi o udžbenicima. Tko će ih dobiti besplatno, a tko morati kupiti te koji će se udžbenici koristiti uvijek je predmet žestoke rasprave. Na kraju se svi nekako uspiju dogovoriti, roditeljima bude najgore, no knjige i pribor ono su što svaki školarac mora imati, pa će se roditelji odreći gotovo svega samo da to omoguće.  Na to vladajući i računaju, pa na kraju svi učenici dobiju knjige, na ovaj ili onaj način.

Takvih problema nemaju kenijska djeca. Ona se brinu hoće li uopće moći odlaziti u školu te i ako budu mogli, odnosno ako škole uopće bude, hoće li imati cipele bez kojih se u školi ne smiju pojaviti. U Japanu pak, djeca za prvi dan škole spakiraju takozvani ‘randoseru’, ruksak kojeg napune s papirom za origami, papučama i alatom za plijevljenje, a tim se stvarima služe u školi te obilježavaju početak nove školske godine.

Izdvojeni članak

Građanski odgoj od iduće školske godine u svim školama

U Europi prvog dana škole cvijeće, a u pojasu Gaze uništene učionice

U Kazahstanu je običaj na prvi dan škole da djeca dobiju vrećicu punu svijeća, olovaka i slatkiša. No, nisu djeca jedina kojima se poklanja pozornost na taj dan. Naime, običaj je i da svako dijete donese u školu cvijet za učiteljicu, dok u Rusiji djeca gledaju lutkarske predstave i zvone ‘prva školska zvona’ čime obilježavaju početak škole. Njemačka djeca za prvi dan nastave dobijaju tuljce od papira koje popularno zovu ‘Schultute’, a u kojima se nalazi sva sila školskog pribora.

U pojasu Gaze bi također škola trebala početi, no problemi koje tamošnji učenici imaju nemjerljivi su s europskima. Rat između Izraela i Hamasa doveo je do toga da su nakon ovog ljeta 34 škole uništene, a u još 31 sklonilo se gotovo 60 tisuća ljudi koji su izgubili svoje domove u sukobima. Sada bi učenici trebali biti raspoređeni po učionicama uzimajući u obzir da mnogi više i ne žive tamo gdje su živjeli prošle godine.

Izdvojeni članak

Četvero srednjoškolaca primilo nagradu ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Palestina i Izrael moraju se pobrinuti za mentalno zdravlje djece

Tako će Palestinci ove godine imati prilagođen kurikulum situaciji u zemlji, pa će prvih nekoliko tjedana prednost nad ostalim gradivom imati igre, sport, gluma i ostale aktivnosti pomoću kojih se djeca lakše nose s traumama.

Izrael je svoje škole uspio otvoriti na vrijeme, no program je također prilagođen. Njihovo ministarstvo obrazovanja objavilo je da će naglasak biti na ‘aktivnostima za relaksaciju i onima koje omogućuju emocionalnu podršku te osobno jačanje’. Tako će izraelski učenici izrađivati foto albume, diskutirati o snovima i iskustvima, imati izlete te planirati predstave.

Izdvojeni članak

Provjerite u kojim se gradovima i ove godine održava tradicionalna razmjena udžbenika

U Americi taj dan traje kratko

Obično je u Americi prvi dan škole vrlo kratak dan. Srednjoškolci koji upisuju prvu godinu, obično moraju biti u školi nekoliko dana prije ostalih s obzirom da moraju naučiti neke stvari prije nego sjednu u klupe, poput pravila, okoliša te usmjerenja. Uz to, moraju se i fotografirati za učeničku iskaznicu.

U nekim je američkim srednjim školama cijeli prvi tjedan rezerviran samo za zabavu i upoznavanje, pa tako sportaši i članovi bendova koji su početnici kampiraju zajedno te imaju roštilje gdje se upoznaju, a prvog tjedna novi učenici biraju i svoj školski ormarić. Posljednjih nekoliko godina u Americi je postala praksa da tjedan dana prije škole roditelji upoznaju profesore, pa se organizira večer druženja za njih. Prvog četvrtka u mjesecu rujnu, mnoge američke države slave prvi dan nove školske godine.

Prvi dan nastave svakako je još jedan dokaz da je ‘svijet uistinu lopta šarena’ te da bez obzira gdje živjela, djeca svugdje uče i obrazuju se. Neki imaju manje i lošije mogućnosti od drugih, no svakako je pozitivna činjenica da u svakom dijelu svijeta djeca ipak uče te da iako ponegdje imaju male šanse, ipak postoji način i put ka obrazovanju.

Evo kako izgleda prvi dan škole diljem svijeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap