Pretraga

Evo kako ljeto utječe na ljude

A- A+

Većina ljudi obožava ljeto, što je logično, jer tada se opuštamo i uživamo u moru, suncu, bezbrižnosti i svemu što ono nosi. Prepuštamo se hedonizmu i nekako smo sretniji u ljetnim mjesecima. No, za dodatno uživanje u ljetu postoji još jedan odličan razlog, a to je da je ljeto i zdravo za nas.

www.bethanyacademy.org

Ljeti se općenito bolje osjećamo jer smo slobodniji, fizički aktivniji te smo općenito zadovoljniji jer imamo puno manje obveza nego u zimskim mjesecima. Ipak, čini se i da se ljeti bolje osjećamo jer je ljeto i zdravo za nas iz više razloga. Udisanje morskog zraka, kupanje u moru te izležavanje pod zrakama sunca, sve su to stvari koje imaju blagotvoran učinak na vaš organizam, piše Takepart.

Izdvojeni članak

Kad je ljeto, svi bi na plažu

More

More sadrži alge koje obiluju mineralnim tvarima i elemente koji su važni za naš život, poput natrija, magnezija, kalcija, silicija pa čak i srebra i zlata. Morska voda prodire u našu kožu te poboljšava njezin izgled, uklanja celulit, stimulira metabolizam i potiče obnavljanje stanica. Ukoliko imate kožnih oboljenja ili alergijskih reakcija, morska voda će ih smiriti te ublažiti upale.

Zrak

Morski zrak olakšava disanje, a to sigurno znamo jer povoljno djeluje na ljude koji boluju od astme. Zrak koji imamo priliku udisati kada smo na moru pun je negativnih iona koji nam poboljšavaju koncentraciju, potiču nas na duboko disanje te tako i osnažuju naš imunitet. Čist i svjež zrak je i jedan od razloga zašto dok smo na moru bolje i spavamo. Naravno, ako nam vrućina to dozvoli.

Izdvojeni članak

Deset gušta za ugodno ljeto

Sunce

Iako sunce može naštetiti našoj koži svojim štetnim UVA i UVB zrakama, no ono ima i svojih prednosti te blagodati za nas. Sunčanje nas opskrbljuje vitaminom D koji igra važnu ulogu u spriječavanju mnogih bolesti. Važno je samo odabrati pravo vrijeme za upijanje zraka, a to su prijepodnevni ili predvečernji sati.

Boja

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Provodite li puno vremena za računalom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite te se radi toga i osjećate odmornije i smirenije.

Priroda

Život na morskoj obali puno je mirniji od onog gradskog. Stresa i žurbe je manje, a u prirodi se možete posvetiti i svom tijelu. Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži te općenito fizička aktivnost. Ljetovanje uz more idealno je za sportske aktivnosti.

Evo kako ljeto utječe na ljude
Share via
Copy link
Powered by Social Snap