Pretraga

Evo koja zanimanja inozemni poslodavci najviše traže u Hrvatskoj

A- A+

Najtraženija zanimanja u inozemstvu, koji su Hrvatima u 2013. ponuđeni na portalu Moj posao su programeri, hotelsko osoblje i medicinske sestre. Najviše je radnih mjesta, nimalo iznenađujuće, ponudila Njemačka, a zatim, vrlo iznenađujuće, Češka. Dvije trećine svih (od 514 ponuda) oglasa odnosilo se na zemlje Europske unije. Najatraktivnije zemlje za rad izvan ove zajednice su SAD i Rusija. Za razliku od trendova nekoliko godina prije, sada čak četiri petine inozemnih poslodavaca nudi stalni radni odnos.

Hrvati više nisu u Europi poželjni samo kao jeftina radna snaga, nego su sve traženiji visokoobrazovni stručnjaci iz Lijepe naše. O tome svjedoče i podaci portala Moj posao, na kojem je među oglasima za rad u inozemstvu u prošloj godini, najtraženije zanimanje programer. Slijede ga hotelsko osoblje i medicinske sestre.

Izdvojeni članak

Donosimo najtraženije fakultete i studijske programe prema prijavama kandidata!

Njemačka i Češka traže najviše radnika

Gotovo dvije trećine (65 posto) oglasa na spomenutom portalu u 2013., odnosilo se na zemlje Europske unije. U tom pogledu, prednjači ‘Hrvatima obećana zemlja’ Njemačka, a zanimljivo slijedi ju Češka.

Izvan Europske unije najviše se oglasa odnosilo za Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Kada je riječ o kategorijama zanimanja, najviše oglasa za inozemstvo na portalu Moj posao zabilježeno je u IT-u i telekomunikacijama (20 posto ukupnog broja), turizmu i ugostiteljstvu (11 posto) te graditeljstvu i geodeziji (7 posto).

Izdvojeni članak

Najtraženija zanimanja u Hrvatskoj na početku 2014. godine

Ipak bez stranog jezika i iskustva teško do posla

Više od četiri petine (82 posto) ponuđenih poslova, ticalo se stalnog radnog odnosa. Trećina poslodavaca tražilo je radnike na određeno, a za honorarni posao, zanemarivih jedan posto.

U polovici (49 posto) oglasa uvjet je bilo radno iskustvo na istom ili sličnom radnom mjestu. U prosjeku se tražilo čak četiri godine i mjesec dana radnog iskustva, što je za godinu i pol više nego poslodavci obično traže (2 godine i 10 mjeseci).

Kako smo naveli u jednom od prethodnih paragrafa, sve su traženiji djelatnici s visokom stručnom spremom. Od ukupnog broja oglasa za poslove u inozemstvu, na portalu Moj posao, za čak 43 posto radnih mjesta su se tražili kandidati s visokom stručnom spremom.

U još 13 posto tražena je bila viša stručna sprema, a srednjoškolsko obrazovanje u 20 posto oglasa. Stručna sprema nije bila bitna u gotovo trećini (30 posto) oglasa.

Bez prethodnog poznavanja stranih jezika teško ćete se zaposliti u inozemstvu. Naime u četiri petine oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika.
Napredni engleski bio je uvjet u 76 posto oglasa. Drugi najtraženiji jezik bio je njemački, a 11 posto poslodavaca je tražilo napredno poznavanje ovog jezika.