Pretraga

Evo koje je obrazovanje u Hrvatskoj bolje – državno ili privatno

A- A+

Državne škole i sveučilišta nude kvalitetnije obrazovanje nego privatne, pokazalo je usporedno istraživanje privatnog i državnog obrazovanja koje su proveli časopis Banka i istraživačka agencija Hendal u sklopu projekta Nacionalni indeks sreće. Na uzorku od 416 ispitanika, osnovne, srednje škole i fakulteti označeni su boljima, a o kojim postotcima se radi donosimo u nastavku.

Izvor tablica: Istraživanje Nacionalni indeks sreće

Često se poteže polemika s pitanjem koje je kvalitetnije obrazovanje u Hrvatskoj pa se istraživanjem Nacionalni indeks sreće, koje su provele časopis Banka i istraživačka agencija Hendal to nastojalo utvrditi. Naime na uzorku od 416 ispitanika, pokazalo se da građani smatraju kako državne obrazovne institucije nude kvalitetnije obrazovanje nego li privatne.

Izdvojeni članak

Studenti zagrebačke Ekonomije: Naši profesori nisu krivi za financijski krah, ali je kvaliteta nastave ispod svake razine

Trostruki trijumf državnog nad privatnim obrazovanjem

Kako smo napomenuli u ispitivanju kvalitete obrazovanja je sudjelovalo 416 ispitanika. Njih 56 posto je državne osnovne škole označilo kvalitetnijima, dok 26,7 sudionika istraživanja prednost daje privatnim školama. Ostatak se izjasnio s ne znam.

Kod srednjih škola je ovaj postotak sličan, državne su bolje za 55,8, privatne za 27,2, a ne zna koje su bolje 17 posto ispitanih. Kod sveučilišta je omjer 55,3 za državna, 25 za privatna, a ostatak ne zna.

Međutim načelno gledano kvaliteta obrazovanja u Hrvatskoj nam opada unatoč ili baš zbog nekih velikih promjena u sustavu.

– Međunarodna
istraživanja (OECD/PISA projekt) pokazuju da je ono ispodprosječno,
što znači da velike i stresne promjene u hrvatskom obrazovanom
sustavu – od bolonjskog procesa do uvođenja državne mature, nisu
urodile boljim obrazovanjem, naprotiv, kvaliteta obrazovanje sve je
niža, a time i kvaliteta života građana. Naime, obrazovaniji su ljudi
sretniji i produktivniji, zdraviji su i dulje žive, pojašnjeno je u priopćenju odaslanom javnosti u sklopu spomenutog istraživanja Nacionalni indeks sreće.

Izdvojeni članak

Hrvatska sveučilišta na niskom 44. mjestu po kvaliteti obrazovanja

Preko četvrtina Hrvata samo s osnovnom školom

Prema popisu iz 2011. čak je 27,4 posto stanovništva starijeg od 19 godina završilo samo osnovnu školu ili čak ni to. Kada je riječ o brojnosti populacije prema stupnju obrazovanja, prednjače oni sa srednjom školom.

– Samo se tri hrvatske županije – Istra, Primorje
i Grad Zagreb, od ostalih razlikuju po znatno višim udjelima visokoobrazovanih.
Upravo u tim županijama žive i najsretniji Hrvati, stoji u priopćenju provoditelja istraživanja Nacionalni indeks sreće, mada nejasno ostaje koja su županije Primorje i Istra, budući da ne postoje neke s ovakvim službenim nazivima.

Evo koje je obrazovanje u Hrvatskoj bolje – državno ili privatno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap