Evo kolike su minimalne plaće u zemljama Europske unije

Prije dva dana je europski statistički ured Eurostat objavio minimalne plaće u zemljama Europske unije, uzimajući u obzir podatke iz siječnja ove godine. Najniža je u Bugarskoj 184 eura, dok je najviša u Luksemburgu čak 1 923. Hrvatska je dakako u donjem domu ljestvice s 3 96 eura, a uz spomenutu Bugarsku niže minimalne plaće od nas imaju u Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Slovačkoj i Češkoj Republici.

Najmanju definiranu minimalnu plaću od zemalja Europske unije ima Bugarska te ona iznosi 184 eura. Slijedi je susjedna Rumunjska s 218, dok je u sasvim nekom drugom svemiru minimalac u Luksemburgu te on iznosi 1 923 eura (oko 14 tisuća i 750 kuna!), govore podaci Eurostata za siječanj ove godine.

Evo kolike su plaće prema pojedinim zanimanjima u Hrvatskoj

Prije nego nastavimo s daljnjom analizom recimo i da šest od 28 zemalja EU-a nema institut minimalne plaće. Riječ je o Finskoj, Danskoj, Švedskoj, Austriji, Italiji i Cipru.

Zemlje sa znatno većim minimalcem od tisuću eura

Uz spomenuti Luksemburg, koji je van svih okvira, zemlje koje imaju znatno veći minimalac od tisuću eura su Velika Britanija sa 1 379, zatim Francuska (1 458), Irska (1 462), Njemačka (1 473) te Belgija i Nozozemska s istovjetnih 1 502, što je i dalje za čitav rumunjsko-bugarski minimalac manje od luksemburškog.

Zanimljivo je da osim ovih zemalja osnivača te ‘starih članica’ EU-a, najveći minimalac ima Slovenija, a on iznosi 791 euro.

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

Do 500 eura, samo Poljska ispred nas

Čak devet članica Europske unije ima minimalac ispod 500 eura. Uz Bugarsku koja je prikovana za dno, tu su još Rumunjska, Litva, Češka Republika, Latvija, Slovačka, Estonija pa zatim Hrvatska i na kraju Poljska, koja dakle ima najveći minimalac u krugu ovih do 500 eura.

Nakon Slovenije ima najveću minimalnu plaću u krugu članica EU-a od 500 do tisuću eura, a slijede je redom zemlje Južne Europe – Španjolska (757 eura), Malta (720 eura), Grčka (684 eura) te Portugal (589 eura).

Dodajmo na kraju da je pad minimalca u razdoblju od 2008. do 2015. zabilježen je samo u Grčkoj, dok je u Irskoj ostao nepromijenjen, a usporedbe radi navedimo i da je prosječan minimalac u Sjedinjenim Američkim Državama tik iznad tisuću eura odnosno 1 035.

Odgovori