Pretraga

Evo koliko stvarno zarađuju nastavnici

A- A+

Nastavnici, ravnatelji i sindikalni predstavnici sve oštrije reagiraju na najave o rezanju učiteljskih plaća, za koje tvrde da su sramotne i diskreditiraju njihov rad. Iako su visokoobrazovani, prosvjetni radnici početnici za svoj rad dobivaju tek otprilike četiri tisuće kuna mjesečno.

Nastavničke plaće sve su manje, a najavljuju se i nove restrikcije. Zbog najava o rezanju učiteljskih plaća, nastavnici, ravnatelji i sindikalni predstavnici oštro reagiraju te tvrde da je plaća koju primaju prosvjetari sramotno mala, piše Vecernji.

Izdvojeni članak

Hrvatski profesori i učitelji nemaju pravo na proslavu Božića!

Sa stažom od 31 godinu dobivaju 5 900 kuna

Plaća nastavnika početnika u Zagrebu iznosi otprilike 4 400 kuna, dok učitelj sa 17 godina staža mjesečno zarađuje tek prosječnu plaću od 5 300 kuna. Nastavnik koji predaje 31 godinu dobiva 5910 kuna, dok onaj s 38 godina staža s karlovačkog područja, uz sve dodatke, dobiva 6600 kuna.

Aktualni ministar obrazovanja Željko Jovanović donedavno je govorio kako će podnijeti ostavku budu li se rezale plaće nastavnika, no o tome ne govori više ništa sada kad se najavljuju nove restrikcije. Sada je samo pitanje vremena kad će se saznati što će im točno srezati. Tri su scenarija za smanjivanje profesorskih plaća – ukidanje dodatka na plaću (4, 8 i 10 posto) za 20, 30 i 35 godina staža; rezanje minulog rada s 0,5 na 0,3 posto po godini staža; smanjivanje osnovice.

Izdvojeni članak

Traži se Jovanovićeva smjena, izrazite i vi svoje mišljenje

‘Koliko nas plaćaju, toliko nas poštuju’

Prosvjetni djelatnici su, blago rečeno, ogorčeni. – To je specijalni rat koji protiv budućnosti ovog naroda i ove zemlje vodi aktualna vlast. To je smišljena kampanja onih koji žele progurati i pripremiti teren za njima što bezbolnije daljnje rezanje prosvjetarskih plaća i dodatnu degradaciju profesije. Plaće su nam besramno male u odnosu na plaće drugih. Radimo i više nego mnogi drugi u ovoj zemlji, reakcija je jednog od njih. Smatraju da ovakvi potezi vladajućih dosta govore o tome koliko ih isti zapravo poštuju.

– Koliko nas plaćaju, toliko nas i poštuju. Nije problem što imamo male plaće, nego je problem što ljudi koji rade društveno manje važan posao imaju veće – prokomentirala nam je Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca. Mnogi nastavnici tvrde kako njihov posao nakon školskog zvona ne završava.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Velika većina učenika i studenata priželjkuje Jovanovićevu smjenu

‘Učitelji rade previše, gotovo svakodnevno posao nosimo kući’

– Učitelji rade previše, gotovo svakodnevno posao nosimo kući, ali to nitko ne vidi. Doma donesem i po 150 radnih bilježnica, ispravljam ih do 4 ujutro, tjedno u nastavi provedem 24 sata, pripremam laboratorij za eksperimente, što uključuje i pranje opreme u hladnoj vodi, pripremam učenike za natjecanja i izvan dodatne nastave, što mi se ne plaća, nemam pola sata za gablec, a kad se sve zbroji, godišnje imam najviše 6-7 slobodnih tjedana, rekla je profesorica kemije Sanja Lukić.

Za nastavnike se oduvijek govori kako zapravo rade najmanje, imaju dugačke godišnje odmore i slično, što oni oštro opovrgavaju. – Čestim ponavljanjem laži, nažalost, postaju istina, argumenti se minoriziraju i stvara se slika da nastavnici uopće ne rade tri mjeseca, da općenito premalo rade i da su za svoj nerad previše plaćeni, rekao je predsjednik Preporoda Željko Stipić te optužio aktualnu vlast da radi protiv budućnosti zemlje.

Evo koliko stvarno zarađuju nastavnici
Share via
Copy link
Powered by Social Snap