Pretraga

Evo koliko su spavali veliki svjetski geniji

A- A+

Mnogi geniji u povijesti čovječanstva imali su jednu zajedničku crtu – spavali su vrlo malo. Tako je primjerice veliki imperator Napoleon Bonaparte svojedobno izjavio da ‘muškarac spava četiri sata dnevno, žena pet, a idiot šest’. Iako se znanstvenici i liječnici baš i ne bi složili s njime, činjenica je da su velebni umovi, nerijetko žrtvovali spavanje, kako bi dosegli kojekakva postignuća. Ipak i među njima je slika bila šarolika. To će najbolje potvrditi grafikon u kojem su naznačeni prosjeci spavanja genijalnih umova, kao i to kada su najčešće odlazili u krevet te ustajali iz njega.

Znanstvenici su u sporu kada je riječ o količini spavanja koja je potrebna prosječnom čovjeku za normalan i funkcionalan život. Naime, poznato je da san poboljšava produktivnost, rasuđivanje te ukupnu sposobnost djelovanja, ali na drugoj strani su brojni genijalni umovi, za koje se zna da su spavali tek četiri ili pet sati dnevno, a usput su promijenili svijet.

Izdvojeni članak

Evo što zajedničko imaju svi natprosječno inteligentni ljudi

Mason Currey je izradio grafikon za New York Magazine, iz kojeg se može iščitati koliko su u prosjeku spavali velikani iz područja filozofije, znanosti, književnosti te umjetnosti, kao i kada su išli u krevet te ustajali iz njega.

Izdvojimo neke ekstreme, a u gafikonu pogledajte ostale podatke. Samo jedna od 28 analiziranih, spavala je prosječno dulje od osam sati na dan. Riječ je o američkoj književnici Flannery O’Connor.

Iz svega viđenog, veoma ‘upada u oko’ podatak da je Honore de Balzac lijegao u krevet u šest popodne te ustajao u jedan iza ponoći.

S druge strane njegov kolega i sunarodnjak Gustave Flaubert je išao u krevet u tri iza ponoći, a ustajao u deset. Kasnije od njega na počinak je odlazio samo Francis Scott Fitzgerald i to nešto poslije tri iza ponoći.

Uz Balzaca, odnosno apsolutnog rekordera kada je riječ o ranom odlasku u krpe, dosta rano su na spavanju bili i John Millton te Flannery O’Connor. Oni su lijegali u krevet već u devet, a to još uvijek čini (budući da je među živima) Haruki Murakami.

Kada je riječ o kratkoći spavanja, u grafikonu prednjači Wolfgang Amadeus Mozart, koji je spavao pet sati dnevno, prosječno od jedan iza ponoći do šest ujutro.

Za povećanje fotografije idite na desni klik pa zatim na ‘pogledaj sliku’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap