Pretraga

Evo koji smjerovi od jeseni idu u dualno obrazovanje: Ministarstvo će stipendirati učenike koji ih upišu

A- A+

Eksperimentalni program dualnog obrazovanja počeo se provoditi 2018. godine, a danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljena evaluacija prve godine provedbe tog programa te je najavljeno koja će tri smjera sljedeće školske godine započeti s eksperimentalnom provedbom dualnog modela. Radi se o zanimanjima kuhar, konobar i CNC operater. Ministrica Divjak rekla je da je novost da će od jeseni stipendirati učenike koji upišu ta zanimanja u iznosu od 750 kuna mjesečno.

Foto: Pixabay

Za iduću školsku godine pripremaju se  tri nova strukovna kurikuluma za provedbu eksperimentalnog programa dualnog obrazovanja za zanimanje kuhar, CNC operater i konobar, rečeno je danas na press konferenciji Ministarstva znanosti i obrazovanja na kojoj je predstavljena evaluacija dualnog obrazovanja te pregled stanja regionalnih centara kompetentnosti. Napomenimo da ovo ne znači da će sve škole koje izvode nastavu za ove strukovne smjerove ući u eksperimentalni model dualnog obrazovanja, već će se on provoditi samo tamo gdje postoje uvjeti te interes poslodavca.

Najavljene nove stipendije za učenike

Izdvojeni članak

Loš copy/paste: Pronašli smo lude paradokse u strukovnom kurikulumu za dualno obrazovanje

Ministrica Divjak rekla je i da je novost da će od jeseni stipendirati učenike koji upišu ta strukovna zanimanja i to u iznosu od 750 kuna mjesečno. Rekla je da je novac za te stipendije već osiguran iz državnog proračuna do 2023. godine. Uz to, za svaku kvalifikaciju poslodavci su odredili iznos plaćanja po godini obrazovanja te se naknade za učenike kreću od 10 i 12 kuna po satu učenja temeljenog na radu u prvoj godini obrazovanja do 18 kuna po satu u završnoj godini obrazovanja.

Na konferenciji je uz ministricu Blaženku Divjak sudjelovao i Vlado Prskalo koji je nedavno razriješen funkcije njezinog pomoćnika za strukovno obrazovanje te ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb Darinka Štampar Šmaguc. U toj školi provodi se jedan od programa dualnog obrazovanja za zanimanje kozmetičar.

Inače, eksperimentalni program dualnog obrazovanja počeo se provoditi 2018./2019. u 11 škola za 4 kvalifikacije (prodavač, staklar/dimnjačar, kozmetičar) te je u tu provedbu uključeno 155 učenika koji su se tada upisali u prvi razred. Ove školske godine, 2019./2020., eksperimentalni program provodi se u ukupno 19 škola te su dodane još 2 kvalifikacije (frizer i soboslikar ličilac dekorater) te je u ovoj godini uključeno 226 učenika koji su upisali prvi razred. Ukupno je dakle 451 učenika uključeno u eksperimentalnu provedbu dualnog obrazovanja.

Anketa pokazala da su učenici, škole i poslodavci uglavnom zadovoljni provedbom

Prvo Izvješće o provedbi eksperimentalnih programa koje je predstavljeno temelji se na rezultatima samovrednovanja srednjih strukovnih škola (ravnatelji, nastavnici i stručna služba), poslodavaca i učenika uključenih u eksperimentalnu provedbu te je provedeno putem anketnih upitnika u online formi. U anketnom istraživanju sudjelovali su ispitanici 11 strukovnih škola (koje su započele s provedbom dualnog obrazovanja u školskoj godini 2018./2019.), 47 poslodavaca, 159 učenika.

Izdvojeni članak

Druga godina eksperimentiranja s dualnim obrazovanjem: ‘Ministarstvo je roditelje i učenike dovelo u zabludu’

Ukupna ocjena koje su škole dale eksperimentalnoj provedbi je najčešće bila vrlo dobar 4 (38,18 % škola). Jednak postotak programu je dao ocjenu odličan 5 i dobar 3 (27,27%). Niti jedan ispitanik programu nije dao ocjenu nedovoljan 1.

Učenici su u anketi eksperimentalnom programu najčešće davali ocjenu vrlo dobar 4 (41,82%) i odličan 5 (30%). Kod učenika je bilo onih koji su program ocijenili potpuno lošim, to jest, dali su mu ocjenu nedovoljan 1 (njih 1,82%).

Poslodavci su također u anketi iskazali uglavnom zadovoljstvo programom. Ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb, Darinka Štampar Šmaguc, kazala je da su poslodavci zadovoljni učenicima koji dolaze spremni na razgovore za posao. Što se tiče ugovora koji se sklapaju s poslodavcem, na pitanje novinara odgovorila je da su učenici njezine škole još u srpnju s poslodavcem potpisali Ugovor o dualnom obrazovanju.

Budućnost strukovnog obrazovanja Prskalo vidi u konvergenciji 3 postojeća modela

Ministrica Divjak odgovorila je i na pitanja novinara o broju sati prakse u dualnom obrazovanju naspram jedinstvenog modela obrazovanja. Naime, pisali smo o tome da je broj sati prakse kojim se ministarstvo hvalilo u dualnom obrazovanju ipak manji od onog u jedinstvenom modelu obrazovanja, no ministrica Divjak tvrdi da je broj sati ukupne prakse kod poslodavca veći u dualnom obrazovanju iako prema tablicama koje smo objavili u spomenutom tekstu to ne stoji.

Na press konferenciji govorilo se i o mnogim nedostacima koje postoje u jedinstvenu modelu obrazovanja strukovnjaka, no taj model i dalje je na snazi te u njemu nema reforme. Vlado Prskalo rekao je da je budućnost strukovnog obrazovanja u konvergenciji tri postojeća modela, klasičnog, jedinstvenog modela obrazovanja te dualnog modela obrazovanja

Prskalo je rekao i da će ministrici predložiti da uz nova tri zanimanja koji ulaze u eksperimentalnu provedbu, od jeseni zanimanja koja su do sada bila u eksperimentalnoj provedbi od 2018. godine uđu u redovno provođenje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap