Pretraga

Evo što poručujete stilom dizanja ruke u školi

A- A+

Da ne bi bilo zborskog odgovaranja, kada profesori ispituju u školi zahtijevaju podizanje ruke kako biste se javili za riječ. No zasigurno ste primijetili da ne dižu svi ruku na isti način. Način ‘izvedbe’ ovisi o karakteru pojedinca, postotku sigurnosti u svoj odgovor, ali i o još nekim elementima. Provjerite što poručujete pojedinim stilom podizanja ruke.

Jedno od školskih obilježja, koje učimo još u prvom razredu osnovne je podizanje ruke kada se želimo javiti za riječ ili odgovoriti na postavljeno pitanje. Sugeriraju se podizanje dva prsta ili cijelog dlana, no i u tim stilovima postoje varijacije koje ovise o parametrima sigurnost u odgovor, osobnost pojedinca, količina interesa i slično. Šaljivim pristupom College Humor pojašnjava što poručujemo načinom na koji podižemo ruku u školi.

Znam ja, znam ja

Znam ja, znam ja! Načinom podizanja ruke, koji vidite na fotografiji lijevo, upravo to poručujete. Obično je desna ruka snažno ispružena te još ju podupire lijeva, kako bi se što bolje signaliziralo profesoru da upravo vi znate odgovor.

Nije isključeno niti mahanje podignutom rukom, kao ni poskakivanje na stolcu, ako vas profesor slučajno izbjegava prozvati, a tako biste htjeli pokazati znanje.

Nonšalantno podizanje ruke

Ovakvim stilom podizanja ruke poručujete da znate određeni odgovor ili da želite nešto komentirati, ali nije bed ako vas profesor ne prozove. Ionako ste se upravo zainteresirali gledanjem kroz prozor ili crtkaranjem po bilježnici.

Naposljetku se pitate zašto ste uopće podigli ruku kada niste nimalo zainteresirani za temu o kojoj se govori.

‘Hvatač bilješki’

Oh, tako bih digao ruku i odgovorio na pitanje, ali sam do kraja zauzet bilježenjem važnih podataka s predavanja. Ne ovo zapravo nije istina, nego hvatač bilješki želi da to profesor pomisli.

Ustvari, nema pojma o odgovoru koji bi trebalo dati te zurenjem u bilježnicu, želi izbjeći kontakt očima s profesorom, kako bi ovaj prozvao nekog drugog.

Super, eno onaj sve poskakuje na stolcu, željan da odgovori.

Cooler iz zadnje klupe

Nakon što je pola školskog sata proveo scrollajući po Facebooku te odradio rundu kunjanja, cooler iz zadnje klupe našao je vremena pronaći na Wikipediji vrlo specifično pitanje o gradivu.

Njime će ne samo ‘kupiti’ profesora, nego će i ona zgodna kolegica tri reda ispred pomisliti kako se u njenom inače povučenom kolegi krije pravi genije.

Možda je…

I ovaj vam je stil podizanja ruke vjerojatno jako dobro poznat.

Kada netko malo diže, malo spušta ruku, uz popratne grimase, budući da nije siguran u svoj odgovor pa se razmišlja treba li riskirati s time da nešto bubne.

Prozove li profesor ovakvu nesigurnu učenicu, to može završiti potpunim promašajem odgovora, nagađanjem dok se ne dobije potvrdno klimanje ili nizom nelogično poredanih poštapalica.

Neslaganje iskazano dizanjem kažiprsta

Profesore uopće se ne slažem s izlaganjem kolegice.

Jasno mi je da nije dovršili do kraja, ali prekinula bih ju jer već vidim da nije upravu.

Javljanjem jednim prstom i njegovim paralelnim, nervoznim pomicanjem upravo to poručujete.

Javljanje bez ruku

To može signalizirati nesigurnost odnosno dvojbu oko toga znate li zapravo točan odgovor (slično kao ‘Možda je…’).

S druge strane na ovaj način činite školski prekršaj, ukoliko bez podignute mumljate poluglasno uz nadu da će vas profesor ohrabriti i nadopuniti, ako shvati da dajete točan odgovor.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap