Pretraga

Evo što prekid veze radi vašem zdravlju

A- A+

Prekid veze ne odražava se samo na emocionalno stanje čovjeka, nego loše utječe na cijeli organizam. S obzirom da se ne nose svi jednako s osjećajima, jasno je kako ne podnose na isti način prekide ili razvode. U nastavku pogledajte koje psihičke i fizičke poremećaje uzrokuje gubitak voljene osobe i na koji se način s tim trebate nositi.

Sasvim je razumljivo da se svi ljudi ne nose na jednak način s prekidom veze ili pak razvodom. Dok pojedinci dožive ’emocionalni krah’ u pravom smislu riječi, drugima uz psihičko zdravlje strada i fizičko. Jedni se smiju na isprazne holivudske tvorevine u kojima djevojke redovno za vrijeme prekida posegnu za većim količinama sladoleda ili čokolade, no drugima je ta slika posve jasna jer se i sami tako osjećaju. Evo kako prekid utječe na vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Stres i slabljenje imunološkog sustava

Prilikom gubitka voljene osobe, mnogi osjećaju kako gube i kontrolu zbog čega tijelo luči velike količine kortizola – hormona stresa. Svima je poznato kako je stres glavni i najčešći uzrok svih bolesti pa je logično da kronični stres nakon razvoda ili prekida napada gotovo svaki sustav u tijelu. Nerijetko se u tom razdoblju javljaju uzastopni strah i panika.

Emocije uvelike utječu na imunološki sustav, kao i stres, stoga se ne trebate iznenaditi ako se u ranjivoj fazi lakše prehladite ili obolite od gripe.

Nesanica

Trenutak kad shvatite kako više u vašem životu nema mjesta za partnera, često rezultira nemirom zbog kojega odmor za vas predstavlja nedostižan cilj. Drugim riječima, javlja se nesanica jer san i stres idu ruku pod ruku. Već spomenuto povećano lučenje kortizola povećava stres, što znači i da je veća šansa kako se nećete moći naspavati. U tom slučaju sebi nećete osigurati potrebnih osam sati sna kako biste normalno funkcionirali na dnevnoj bazi.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Prekid za Valentinovo

Smetnje u probavnom sustavu i debljanje

Kad ste nervozni često osjećate bolove u trbuhu, a opet je glavni uzrok stres. Međutim, dugoročno nerviranje i napetost mogu te male probavne probleme produbiti zbog čega dolazi do žgaravice ili ozbiljnije bolesti crijeva.

Osim spomenutih probavnih problema, prekid često rezultira i gomilanjem masnih naslaga. S obzirom da je hormon stresa usko povezan s debljanjem, napokon je dokazano zašto većinom pripadnice ženskog spola nakon prekida posežu za slatkišima i nezdravom hranom. Kako biste izbjegli potencijalni višak kilograma, radije se okrenite grickanju povrća koje će vam također smiriti živce, ali se neće nakupljati na struku, bedrima i drugim područjima.

Izdvojeni članak

Najbolji načini za prekid veze

Depresija i kriza identiteta

Klinička depresija je vrlo čest oblik mentalnog oboljenja koji se javlja nakon razvoda ili prekida veze. Kronični stres povećava tjeskobu koja dovodi do depresije, a sve to biste mogli izbjeći jednostavnim razgovorom ili terapijom kod stručnih osoba koje će vas izvući iz čahure u koju se zatvarate.

S obzirom da nakon prekida od para ponovno postajete samac, moguće je da zapadnete u krizu identiteta. Počet ćete preispitivati vlastite poteze i doluke, pitati se tko ste i koja je uopće vaša svrha. Često se dogodi i da ta potraga za identitetom predstavlja zamoran i težak pritisak pod kojim pojedinci pucaju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap