Pretraga

Evo što se događa s vašim tijelom kada ste neispavani

A- A+

Svatko od nas je ponekad preskočio spavanje i tulumario cijelu noć. Stoga znamo svi kako se osjećamo narednih dana, ali nismo ni svjesni kakvu štetu takva praksa može napraviti našem organizmu.

Studenti, srednjoškolci i općenito mlađa populacija nerijetko ostaje budna po cijelu noć. Tulumarenje ili, pak, samo učenje odvaja ih od kreveta te zanemarujući važnost kvalitetnog sna nanose svome zdravlju ozbiljnu štetu.

Posljedice neispavanosti se vide već nakon jedne neprospavane noći, no ukoliko to pređe u naviku vaše će vam tijelo vrlo brzo početi davati jasne signale da promijenite navike. Generalno gledano preporučuje se spavati između sedam i devet sati, a čak 40 posto Amerikanaca ne čini to.

Krvave oči i bljedilo su signali koje ćete vidijeti u ogledalu, a ono što je skriveno ispod površine je mnogo opasnije. Slabije pamćenje, nervoza i pojačan apetit su simptomi koji će se pojaviti već nakon prve neprospavane noći. Ako ta praksa postane učestalija riskirate pad imuniteta te se povećava rizik od raka, moždanog udara i infarkta, a raste vjerojatnost da ćete ‘zaraditi’ šećernu bolest te riskirate impotenciju.

Detaljan pregled onoga što riskirate neispavanošću donosimo u ovoj infografici.

Desni klik na sliku, zatim ‘Pogledaj sliku’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap