Pretraga

Evo što trebate napraviti kako biste mogli izaći na referendum izvan mjesta prebivališta

A- A+

Hrvatski sabor je jučer velikim brojem glasova odlučio kako će prvog prosinca biti referendum, na kojem će građani glasati jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene. Ovo će biti tek treći referendum u periodu samostalnosti Hrvatske, a prvi koji je raspisan na temelju potpisa građana. U tekstu donosimo kako se prijaviti za glasanje ako ste prijavljeni na privremenom boravištu ili ne znate gdje ćete biti na dan održavanja referenduma.

I to se dogodilo! Hrvati će prvi puta izaći na referendum od svoje samostalnosti, a da su to izborili građani svojim potpisima. Jučer je naime tako potvrđeno u Hrvatskom saboru, nakon što je 104 zastupnika glasalo za održavanje referenduma, 13 protiv te pet njih bilo suzdržano. Prvog prosinca odlučivat će se o tome jeste li za to da se brak definira u Ustavu kao životna zajednica muškarca i žene. U tekstu donosimo birokratske procedure oko registracije i izlaska na referendum.

Izdvojeni članak

Za ili Protiv? Referendum o braku podijelio Hrvatsku

Opcije su upis u registar birača ili jednokratna potvrda

Obzirom da veliki broj studenata, odlazi na fakultet izvan svog mjesta prebivališta, odlučili smo za tu skupinu, ali i ostale ptice selice, provjeriti u Ministarstvu uprave koji je postupak registracije za referendum u privremenom mjestu boravka.

– Birači koji žele glasovati izvan mjesta prebivališta, mogu se na osobni zahtjev privremeno upisati u registar birača u gradu ili općini gdje će se zateći na dan održavanja državnog referenduma. Zahtjev za privremeni upis izvan mjesta prebivališta može se podnijeti nadležnom uredu državne uprave u županiji odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, neovisno o mjestu upisa u registar birača, pojašnjavaju iz Ministarstva uprave.

No, postoji i fleksibilnija B opcija, no nju bi trebalo koristiti isključivo u izvanrednim situacijama.

– Iznimno, birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji nisu sigurni gdje će boraviti na dan održavanja državnog referenduma, mogu od nadležnog ureda u kojem su upisani u registar birača zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem glasačkom mjestu u RH, dodaju iz Ministarstva uprave.

Naglasimo i to da osobe koje će glasati u mjestu gdje imaju prebivalište, moraju samo na dan referenduma, konkretno prvog prosinca, s osobnom iskaznicom doći na glasačko mjesto.

Izdvojeni članak

Dekan FER – a štandu ‘U ime obitelji’ dopustio da uđu na faks, dok svojim studentima ne daje dozvolu

Na internetskom ‘referendumu’ Ja glasam ZA preuzeo vodstvo nad oprečnom opcijom

Bez obzira kakav stav imali o pitanju koje je ponuđeno na referendumu, zdravo je za demokraciju, da država ponekad održava ovaj, izravni oblik građanskog izjašnjavanja. Tema je delikatna, pa su strasti uzburkane, no puno civiliziranije zemlje, rješavaju referendumom i zamršenija pitanja i to po nekoliko puta godišnje.

Primjerice Švicarska, koja se ubraja u red najrazvijenijih zemalja svijeta, prošle je godine održala 12 referenduma, a ove osam. Glasalo se protiv duljeg godišnjeg odmora, pooštravanja uvjeta za javne prosvjede, ograđenih parkirališta za prostitutke, pa do ograničavanja plaća i otpremnina menadžerima.

Zbog ovog potonjeg su čak strane kompanije prijetile odlaskom iz Švicarske. No, poanta je da izjašnjavanje na referendumu o različitim pitanjima, ma kako ona bila banalna, samo pokazuju demokratsku svijest jedne zemlje, a nikako ne primitivnost njenog naroda.

Dodajmo da se situacija na ‘Facebook referendumu’ okrenula od šestog studenog, kada smo pisali o grupi koja podupire da se brak definira u Ustavu kao zajednica muškarca i žene ‘Ja glasam za’ te onoj koja se s takvom težnjom ne slaže ‘Ja glasam protiv’.

Naime prije tri dana je grupa ‘Ja glasam za’ imala oko pet tisuća manje likeova od oprečne struje, dok ih sada ‘Ja glasam protiv’ ima 12 tisuća manje.

Evo što trebate napraviti kako biste mogli izaći na referendum izvan mjesta prebivališta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap