Pretraga

Evo u čemu leži tajna ‘zaraznosti’ piva

A- A+

Svjetska industrija piva okreće velik novac na pivoljupcima, koji se rijetko mogu zaustaviti na samo jednoj boci ovog popularnog pića. Iako se tako obično misli, alkoholizam nije jedini krivac što neki naručuju pive jednu za drugom. Radi se o kemikaliji koja je povezana s centrima za užitak u mozgu-dopaminu.

Pivo je popularno piće, zbog njega se rade i festivali, a sada je otkriveno zašto baš tu tekućinu gorkog okusa obožavaju ljudi diljem svijeta. Nije tajna da mnogi ne mogu stati na samo jednom pivu, pa odmah naručuju sljedeće. Zašto je baš tako, otkriveno je nedavno u Centru za istraživanje alkohola u Indiani.

Izdvojeni članak

Razlozi zašto je dobro piti pivo

Istraživači su proučavali skenirane snimke mozga 49 muškaraca koji su popili žlicu piva, i žlicu energetskog pića tijekom 15 minuta, a rezultati su jasno pokazali da je razina dopamina veća nakon popijenog piva, nego nakon energetskog pića. Dopamin je neurotransmiter koji je povezan sa centrom za užitak u ljudskom mozgu.

Istraživač Dai Stephens rekao je kako je ovo prva studija koja je pokazala kako okus neke tekućine može imati prilično snažan efekt na ljudski mozak.