Pretraga

Evo u kojim zemljama bez iskustva možete imati 33 tisuće kuna plaću

A- A+

Napuštanje Hrvatske na pameti je sve više mladih ljudi, bilo da se radi o fakultetski obrazovanima ili onima sa srednjom stručnom spremom. Redovi na HZZ-u su sve duži, stoga i nije čudno da Hrvati idu trbuhom za kruhom u strane zemlje. Zbog spomenutog načina razmišljanja, jučerašnji Sajam poslova održan na Pučkom otvorenom učilištu u Zagebu privukao je veliki broj posjetitelja. U sklopu Sajma predstavljena je i mreža javnih službi za zapošljavanje država članica Unije – Eurus. U nastavku pogledajte za koje su zemlje Hrvati pokazali najveći interes te koja su zanimanja najtraženija u pojedinim europskim zemljama.

Foto: Screenshot

Brojne nezaposlene Hrvate jučer je u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu privuklo održavanje Prvog europskog dana poslova te Sajma poslova. Hrvatski zavod za zapošljavanje tradicionalno organizira spomenuti Sajam u skolu kojega je predstavljena i Eurus – mreža javnih službi za zapošljavanje država članica EU. S obzirom da su redovi u HZZ-u puni visokoobrazovanih i manje obrazovanih ljudi, nije ni čudno da mnogi razmišljaju o zapošljenju u inozemstvu, piše Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Posjetite današnji Sajam poslova u Zagrebu i doznajte sve bitno za vaše zaposlenje

Najveća navala je bila na lokaciji gdje su se nudili poslovi u EU te se na Eures već prijavilo oko šest tisuća Hrvata, a preko spomenute mreže zaposlenje ih je dobilo oko 30 . Većinom se radilo o stručnjaci iz IT sektora, no u nastavku pogledajte za koje su europske zemlje nezaposleni pokazali najviše interesa te gdje se traži koje zanimanje.

Najviše interesa za Austriju i Njemačku

Sasvim očekivano Austrija i Njemačka sa svojim poslovnim ponudama privukle su najviše posjetitelja. U spomenutim zemljama poslodavci tragaju za ugostiteljima za zimska odmarališta, medicinarima, sezonskim radnicima u poljoprivredi, visokokvalificiranim kadrom, ali su u nekim pokrajinama traženi i građevinski radnici.

Iako je interes velik, nažalost prema ocjeni onih koji nude posao, velika većina ne zadovoljava osnovni uvjet, a to je poznavanje njemačkog jezika. Najbolji pokazatelj tome je činjenica da se s austrijskim službenikom o poslu u Austriji razgovaralo isključivo na engleskom jeziku.

Izdvojeni članak

Što poslodavci zapravo žele saznati kad nam postavljaju neke od nezgodnih pitanja

Skandinavske zemlje raj za radišne tehničare

Na štandovima Finske, Švedske ili Norveške okupili su se većnom strojari, elektrotehničari ili brodograditelji, budući da su upravo ta zanimanja najtraženija u ‘zemljama poslovnog blagostanja’. Godišnja plaća je 400 tisuća kuna našto se udaraju porezi od 30-ak posto, stanarina je između pet i sedam tisuća kuna, a hrana je neusporedivo skuplja nego u Hrvatskoj. Međutim, iskustvo koje tamo steknete svakako vrijedi, kao i činjenica da svakom godinom iskustva godišnja plaća raste za 100-tinjak tisuća kuna. Jedini uvjet je odlično poznavanje engleskog jezika, a veliki interes za skandinavske zemlje pokazali su studenti FSB-a.

Belgija i Nizozemska otjerale posjetitelje

Tko god se približio štandovima ovih dviju zemalja, vrlo brzo se i udaljio. Naime, za rad u Bruxellesu, Antwerpenu ili Amsterdamu moraš znati francuski ili nizozemski jezik. Među jučer okupljenima na Pučkom učilištu takvih skoro da i nije bilo.

Izdvojeni članak

U poslu je ipak bitno na koje ste sveučilište išli: Objavljena rang lista institucija koje daju najviše direktora

Velika Britanija nudi neke poslove unatoč dvogodišnjem ograničenju

Odmah iza Njemačke i Austrije, najpopularnija je bila Velika Britanija, što i nije začuđujuće budući da najveći broju upravo barata engleskim jezikom. Iako je Velika Britanija uvela ograničenje zapošljavanja Hrvata na dvije godine, na Sajmu su ipak ponudili neke poslove. Najviše tragaju za visokoobrazovanim IT stručnjacima te radnom snagom u sektoru zdravstva, pritom prvenstvo imaju liječnici specijalisti i medicinske sestre.

Do posla u Italiji samo ako poznajete jezik

Bez svladanog talijanskog jezika nemoguće je doći do posla u susjednoj Italiji. Talijani traže sezonske radnike u poljoprivredi i turizmu, kućne pomoćnice, znanstvenike te visokokvalificirane radnike. Ako poznajete njihov jezik i spadate u neku od navedenih skupina, možete se nadati zaposlenju.

Bugarska nepopularnja, a Slovenija skoro bez ponude

– Zbog ograničenja za sada ništa, no možete poslati životopise i molbe poslodavcima preko maila. Sigurno će se neki zainteresirati za vas, odgovorili su slovenski službenici na upit novinara Jutarnjeg lista zašto na svom štanudu skoro da i nemaju poslovnih ponuda. Bugarska je, pak, imala ponude, ali nitko od posjetitelja u toj zemlji ne želi raditi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap