Pretraga

Evo zašto se podaci o prosječnoj plaći Ministarstva i Državnog zavoda za statistiku razlikuju

A- A+

Štrajk nastavnika, učitelja i ostalih zaposlenika u sustavu obrazovanja traje već mjesec i pol dana. Službeni zahtjevi sindikata prema Vladi tiču se isključivo povećanja plaće i to preko koeficijenata za prosječno 6,11 posto. Nakon što se u javnosti baratalo podacima o prosječnoj plaći od oko 6.500 kuna za učitelje i nastavnike, ustanovljeno je da je njihova prosječna pa i medijalna plaća ipak veća od 7.000 kuna. Brojka od 6.766 kuna koju su u jednom trenutku koristili sindikati, podatak je Državnog zavoda za statistiku, no on se odnosi na apsolutno sve zaposlenike u obrazovanju te je pogrešno govoriti da je to proječna plaća učitelja i nastavnika u školama. Potvrđeno nam je to iz DZS-a.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Kolika je plaća učitelja i nastavnika? Ovo pitanje postalo je bitno jer su isti ušli u štrajk koji traje već mjesec i pol dana i jedini službeni zahtjev njihovih sindikata jest povećanje plaće kroz koeficijente. Prema podacima COP-a koje smo objavili, a koje nam je poslalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prosječna neto plaća učitelja i nastavnika u travnju ove godine bila 7.122 kuna, u svibnju 7.205 kuna i u lipnju 7.047 kuna. Ove prosječne plaće odnose se na učitelje i nastavnike koji imaju VSS i koji rade puno radno vrijeme. Dakle, u navedene iznose nisu uključene plaće ravnatelja, a nisu uključeni ni troškovi prijevoza.

Izdvojeni članak

Ne štrajkaju baš svi: Provjerili smo što je s onima koji rade i zašto ne štrajkaju

Podaci o prosječnim plaćama Državnog zavoda za statistiku odnose se na sve zaposlenike u obrazovanju

Kada su ovi podaci objavljeni digla se hajka jer se ranije govorilo o puno manjim iznosima prosječnih plaća. Naime, sindikalistica Sanja Šprem u televizijskoj emisiji na HRT-u govorila je o brojkama od nešto više od 6 i pol tisuća kuna. Ona je na ploču napisala da je prosječna plaća u obrazovanju 6.766 kuna. Radi se o podatku Državnog zavoda za statistiku i to za prvih šest mjeseci ove godine, međutim, ne radi se o prosječnoj plaći učitelja i nastavnika, nego o prosječnoj plaći svih zaposlenika u sustavu obrazovanja. U to su uključene i čistačice, tajnici i mnogi drugi, što nam je potvrđeno iz Državnog zavoda za statistiku.

– U podatke o plaćama uključeni su svi zaposlenici koji za izvještajni mjesec imaju preko 80 plaćenih sati. U podatke su uključeni svi dodaci, ako su oporezivi. Također uključene su i isplate za plaćene prekovremene sate rada. U podatke su uključeni svi zaposleni u Obrazovanju (nastavno osoblje, tajnice, domari i čistačice), rekli su nam iz DZS-a i dodali da u ove brojke nisu uključeni troškovi prijevoza.

sanja šprem

Sanja Šprem računa prosječnu plaću u emisiji na HRT-u ‘Ima li što novo’ | screenshot HRT

Prema tim podacima koje je koristila i Sanja Šprem, neto plaća SVIH zaposlenih u obrazovanju u travnju je iznosila 6.716 kuna, u svibnju 6.782 i u lipnju 6.860 kuna. 

Screenshot Prosječne mjesečne neto i bruto plaće zaposlenih / Državni zavod za statistiku

Prosječna plaća učitelja i nastavnika prelazi 7.000 kuna

Dakle, DZS ustvari ne prikazuje podatke o tome kolika je prosječna plaća učitelja i nastavnika. Ministarstvo obrazovanja dostavilo nam je podatke za svako pojedino zanimanje u obrazovanju. Tako možete vidjeti kolike su prosječne plaće bile u prvih šest mjeseci ove godine učiteljima i nastavnicima, zaposlenicima u svim zvanjima u visokom obrazovanju te svim drugim zaposlenicima (čistačicama, tajnicima, domarima…).    

Činjenica jest da se ovaj štrajk odnosi na sve zaposlenike u sustavu obrazovanja pa je utoliko prosječna plaća apsolutno svih zaposlenika relevantna, no u javnosti se počelo govoriti o tome da je brojka od 6 i pol tisuća kuna plaća isključivo nastavnika i učitelja što nije točno, kako nam je i potvrđeno. Prosječna plaća nastavnika i učitelja iz mjeseca u mjesec prelazi 7.000 kuna, podaci su to iz COP-a.

Nakon prigovaranja dijela javnosti da bi trebalo objavljivati medijalne plaće, a ne prosječne (iako se upravo o prosječnim plaćama govori otpočetka priče koju su započeli sindikati), objavili smo i podatke MZO-a o medijalnim plaćama nastavnika i učitelja. I one prelaze 7.000 kuna.

sanja šprem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap