Pretraga

Facebook inicijativa ‘Gdje je ovdje ljubav’ u borbi protiv nasilja među srednjoškolcima

A- A+

Svi znaju prepoznati nasilje kada ga vide ili barem smatraju da znaju. Kada se o tome govori mnogima je glavna asocijacija fizičko nasilje, no ono ne mora biti fizičke prirode. Naime, često se verbalno i psihičko nasilje ne prepoznaje kao takvo te ga se uopće ne smatra nasiljem. No, pokazuje se da je to bitan problem, osobito među srednjoškolskom populacijom jer ga oni vrlo često ne prepoznaju, kako žrtve, tako i promatrači. Zbog toga je nastala Facebook inicijativa pod nazivom ‘Gdje je ovdje ljubav’ u sklopu projekta ‘Mlade žene mijenjaju svijet’.

Kada govorimo o nasilju, svi smatramo da znamo što ta riječ podrazumijeva. No, nemamo svi iste asocijacije niti istu gradaciju pojava, pa će tako netko tko vidi svađu na cesti to protumačiti kao nasilje, dok se netko drugi neće ni osvrnuti. U tome leži bit problema, jer nasilje je nasilje bez obzira doživljavamo li ga tako ili ne. Nerijetko se verbalno i psihičko nasilje uopće ne smatraju problemom, osobito kod srednjoškolaca koji takvu vrstu ponašanja ne vide kao nasilje. Zato je nastala facebook inicijativa ‘Gdje je ovdje ljubav’ koja mladima ukazuje na takve probleme u njihovoj svakodnevici.

Izdvojeni članak

Većina hrvatskih adolescenata srela se s nasiljem u vezi

Nakon prvog incidenta nasilje postaje sve intenzivnije

Zato što… ljubav nije ucjenjivanje. Ljubav ne postavlja uvjete. Ljubav ne vrijeđa. Ljubav ne ograničava. Moto je to ove inicijative koja je nastala zbog mladih, a pogotovo srednjoškolaca koji ponekad ne prepoznaju neke vrste nasilja u vezama.

– Ciljevi inicijative ‘Gdje je ovdje ljubav’ su informirati, educirati i osvijestiti mlade o problemu psihičkog, verbalnog i emocionalnog nasilja u vezama. Uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba, a u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) nastala je spomenuta inicijativa koja je u sklopu projekta ‘Mlade žene mijenjaju svijet’, rekla je Jelena Đukanović iz Inicijative.

Nasilje u vezama mladih odnosi se prije svega na nasilno ponašanje koje se čini u svrhu kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja na ovom području pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru , a izolirana od ostalih.

Izdvojeni članak

‘Nasilje nije rješenje’ u pismu poručila 20-godišnja Sarajka

Porazne statistike pokazuju sve više nasilja među mladima

Problem nasilja u vezama mladih vrlo je aktualan, kako u našoj zemlji, tako i u drugim zemljama, o čemu svjedoče i rezultati istraživanja. Tako u Engleskoj zlostavljanje partnera doživljava od 25 do 40 posto djevojaka, a ured za statistiku SAD-a objavio je podatak da jedan od deset adolescenata doživi neki oblik tjelesnog nasilja u vezi, da više od 70 posto adolescentica koje su majke ili trudnice njihovi partneri tuku, da većina silovanih žrtava ima između 16 i 24 godina te da je od ukupnog broja svih oblika doživljenog spolnog nasilja u vezama adolescenata 85 posto počinila žrtvi poznata osoba, piše Hrabri telefon.

Istraživanje u Hrvatskoj koje je 2006. godine proveo CESI pokazalo je da je dvije trećine ispitanih mladih izjavilo da se osoba s kojom su u vezi prema njima ponašala nasilno.

Izdvojeni članak

Dvije trećine mladih priznalo da su doživjeli nasilje u vezama


Evo što prijatelj ili vršnjak može učiniti kako bi pomogao mladoj osobi za koju sumnja da je izložena nasilju:

• dati do znanja da želi razgovarati i pokazati zabrinutost jer se osoba koja trpi nasilje u vezi osjeća izolirano i nesretno • poslušati bez ocjenjivanja i procjenjivanja sve što osoba ima reći • biti podrška; reći da je tu za njega/nju • dati do znanja i verbalizirati neslaganje sa nasilnim ponašanjem njezina/njegova partnera/partnerice • pomoći potražiti informacije i pomoć • reći odrasloj osobi što se događa prijatelju/prijateljici • otići s njom/njim kod neke odrasle osobe/potražiti pomoć u savjetovalištu

Zašto žrtve trpe nasilnike?

S razdobljem adolescencije kod većine ljudi formiraju se osnovne značajke ličnosti, a identitet osobe je konačno formiran. Sposobnost stvaranja intimnosti središnje je pitanje u adolescentskom razdoblju. Ponekad ponašanje i geste osobe s kojom smo u emocionalnom odnosu prepoznajemo kao privrženost i strastvenu ljubav, a ona zapravo može biti znak ljubomore, posesivnosti i kontrole.

Mlada osoba koja ostaje u vezi u kojoj postoji nasilje teško prihvaća savjete, jer ionako zna da njezina veza nije dobra, a ne može je prekinuti. Jedino što joj preostaje kad joj netko od odraslih počne davati savjete su otpor i nekritična obrana partnera.

Detaljne informacije o samoj inicijativi ‘Gdje je ovdje ljubav’ i njezinim budućim eventima kojima se nastoje osvijestiti mladi, a osobito srednjoškolci među kojima je statistički najzastupljenije verbalno nasilje, možete pronaći na službenoj facebook stranici ‘Gdje je ovdje ljubav’, www.facebook.com/gdjejeovdjeljubav/info.

Facebook inicijativa ‘Gdje je ovdje ljubav’ u borbi protiv nasilja među srednjoškolcima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap