Pretraga

Fakulteti u Iranu zatvaraju vrata ženama

A- A+

 

Iran je odlučio smanjiti broj ženskih studenata. Velik broj sveučilišta od nove akademske godine uvodi studijske programe koji će biti jedno spolni, u prijevodu, rezervirani za muškarce.

Nije nova vijest da je iranski politički sustav pod jakim utjecajem vjerskog vrha. Sam službeni naziv države, Islamska republika Iran, jasno ukazuje na visoku poziciju Islama u državnom uređenju. Ova karakteristika se snažno odražava na živote stanovnika, pogotovo žena.

Žena ne stigne studirati i rađati djecu

Neka sveučilišta u Iranu, točnije njih 36, je objavilo da će od nove akademske godine 77 studijskih programa biti rezervirano samo za muškarce. U proteklim godinama, od kada su vrata fakulteta širom otvorena ženama, nježniji spol se pokazao kao puno uspješniji. Na prijemnim ispitima žene su bile imale puno bolje rezultate i upisivalo ih se do 30 posto više.

Neki analitičari smatraju da je ova inflacija ženskih studenata zasmetala iranskim vjerskim vlastima, te su krenuli u kampanju vraćanja žena njihovim primarnim zadaćama. Dušebrižnici ovog teokratskog režima su zabrinuti zbog opadanja broja sklopljenih brakova i rađanja djece, a razloge nalaze u tome što žene troše vrijeme školovanje.

Nova politika isključuje žene iz širokog spektra fakultetskih programa, kao što su Engleski jezik i literatura, arheologija, nuklarna fizika, računarstvo i elektrotehnika, poslovni management.

Iranske vlasti opravdavaju svoju politiku činjenicom da žene i tako ne mogu dobiti posao u ovom sektorima, te da je u pitanju samo redistribucija kadrova.

Sukob parlamenta i vjerskih vlasti

Shirin Ebadi, prominentni iranski borac za ljudska prava, je naglasila kako se ne slaže sa iranskim opravdanjem i naglašava da je pravi razlog spuštanje broja studentica na ispod 50 posto, u odnosu na muške studente. Trenutno je omjer 60/40 u korist kolegica.

Ovaj kontroverzni potez je naišao na kritike i u samom Iranu. Parlament je zatražio objašnjenje ove nove politike, no ministar obrazovanja Kamran Daneshjoo je istaknuo da nije riječ o diskriminaciji pošto je 90 posto studijskih programa i dalje otvoreno za oba spola, te je samo u pitanju balansiranje.

Sociolozi smatraju kako je razlog uspjeha žena to što su mnoge konzervativne obitelji odlučile nakon Iranske revolucije 1979. dopustiti svojim kćerima studiranje. S druge strane, muška populacija izbjegava fakultete jer smatra da dobra zarada moguća i bez visokog obrazovanja.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap