Pretraga

[FAN FEKT] Baklja za ZOI u Salt Lake Cityju izrađena u Puli

A- A+

Gotovo da ne postoji odrasli Hrvat koji se ne sjeća Zimskih olimpijskih igara koje su se 2002. godine održale u SAD-u u gradu Salt Lake City. Na njima je naša Janica Kostelić osvojila čak četiri medalje, tri zlatne i jednu srebrnu, no malo je poznato kako je dio baklje za ove ZOI izrađen upravo u Hrvatskoj u jednoj Pulskoj staklani.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Salt Lake Cityu / Screenshot: YouTube

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Pradjed engleske kraljice Elizabete je rođeni Osječanin

Od 8. do 24. veljače 2002. Zimske olimpijske igre održavale su se u SAD-u u gradu Salt Lake Cityju. U povijesti će ostati zapamćene kao prvi veliki događaj u SAD-u nakon terorističkog napada 11. rujna 2001., zbog čega su sigurnosne mjere bile neobično stroge, što je umanjilo spontanost i opuštenost natjecatelja i gledatelja za vrijeme Igara.

Hrvatski trijumf i hrvatska baklja

Međutim, ove su Igre u Hrvatskoj najpoznatije po nečemu mnogo ljepšem. Naša najbolja skijašica, Janica Kostelić na tim je igrama osvojila čak četiri medalje, tri zlatne i jednu srebrnu. Tako je postala prvi hrvatski sportaš koji je ikada osvojio medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Malo je, ili nije uopće poznato kako je i baklja za te igre izrađena u Hrvatskoj. Stakleni je dio rađen u poznatoj pulskoj staklari koja postoji već desetljećima. Pulska staklara, osnovana 18. srpnja 1949., oformljena 1. ožujka 1953., u probni rad puštena je 12. lipnja 1955. kao Tvornica laboratorijskog stakla “Boris Kidrič”. Pretvorbom 23. listopada 1992. preimenovana je u Schott Boral, a 26. listopada 2007. dobiva današnji ime Duran, piše Glas Istre.
Ova tvornica trenutno broji 230 zaposlenih, a u tijeku je i izložba kojom slavi svoju 60. godišnjicu postojanja.

– Nije lako sažeti šest desetljeća rada ove tvornice, puno sugrađana nije nikada obišlo tu tvornicu i zato im želimo ovom izložbom prikazati presjek svega onoga što se tu stvaralo. O staklu se zna vrlo malo, osim uskog kruga ljudi, i zato izložba želi imati i edukativnu, didaktičku funkciju ne samo za djecu, već i za odrasle. Tu je napravljen i stakleni dio baklje za Olimpijske igre, one Zimske u Salt Lake Cityju, kada je Janica Kostelić 2002. godine imala veliki trijumf, rekao je za Glas Istre Oleg Tognon, tehnički direktor pulske tvornice stakla Duran.

Posjet ovoj izložbi je besplatan, a otvorena je do 5. svibnja ove godine. Kako je izgledalo paljenje olimpijskog plamena i ova baklja, možete vidjeti u videu u nastavku.

[FAN FEKT] Baklja za ZOI u Salt Lake Cityju izrađena u Puli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap