Pretraga

[FAN FEKT] Čak 28 pjesama A.G. Matoša uglazbljeno

A- A+

Antun Gustav Matoš jedan je od naših najvećih pjesnika. Osim što je veliki pjesnik, pisao je eseje, feljtone i putopise. O Matošu se uči u školi, a svaki se svaki drugi turist koji posjeti Zagreb vraća kući sa slikom kraj Matoša. No, jeste li znali da je čak 28 osam njegovih pjesama uglazbljeno?

Flickr; Jorge Lascar

Prva pomisao na Matoševe uglazbljene pjesme vjerojatno vam je legendarna ‘Utjeha kose’ u aranžmanu Hladnog Piva. Osim izvedbe pankera iz Gajnica, kratkim pretraživanje YouTubea možete naći glazbene verzije ove pjesme Hrvoja Hegedušića, grupe Olovni ples, Davida Milutinovića, Saše Kabilja i Crne udovice.

Osim ove, uglazbljeno je još 27 Matoševih pjesama. Pjesma ‘Notturno’, piše tportal, uglazbljena je u čak osam skladbi.

Matoš je rođen u Tovarniku 1873. godine, ali se sa samo dvije godine s obitelji seli u Zagreb. Osim u glavnom hrvatskom gradu, živio je i radio u Beogradu i Parizu. Radio je kao novinar, literat, novelist i kritičar.

Činjenica da je čak 28 Matoševih pjesama uglazbljeno čini se još zanimljivija, kada se stavi u kontekst. Matoš se poezijom počeo baviti dosta kasno, tek oko 1906. godine, a do kraja života izdao je tek osamdeset pjesama. Umro je samo osam godina nakon što je objavio prvu pjesmu, 1914. godine u Zagrebu.

Copy link
Powered by Social Snap