Pretraga

[FAN FEKT] Djelić Ujedinjenog Kraljevstva pripada Jugoslaviji?

A- A+

Godina je 1945., a jugoslavenska kraljica Aleksandra, supruga kralja Petra II. upravo treba roditi prijestolonasljednika. Kraljevski se par tako našao pred problemom – željeli su da se njihov sin, budući kralj (ili su bar oni tako smatrali), rodi u zemlji kojom će vladati. Stoga je, prema priči, Winston Churchill odlučio darovati djelić teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, hotelsku sobu u kojoj će se princ Aleksandar roditi – Jugoslaviji.

Obitelj Karađorđević sa novorođenim sinom Aleksandrom

17. srpnja 1945. Ujedinjeno Kraljevstvo smanjilo se, a Jugoslavija se povećala za nekoliko kvadratnih metara. Kako se sin kralja Petra II., a prijestolonasljednik ne bi rodio izvan jugoslavenskog teritorija kojime su vladali njegovi roditelji , Winston Churchill kraljevskom je paru i Jugoslaviji darovao sobu u kojoj je princ trebao biti rođen.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Upoznajte najtrofejnijeg hrvatskog nogometaša svih vremena

Najveći je problem što nikakvi materijalni dokazi za velikodušan Churchillov čin ne postoje, a brojni su se stručnjaci složili kako premjer bez suglasnosti parlamenta nije mogao donijeti ovakvu odluku. Ali okrunjeni princ Aleksandar tvrdi da priča nije izmišljena. 

– Svi ratni dokumenti, uključujući pisma Churchilla, Roosevelta i Staljina, kao i dokument o privremenoj dodjeli sobe Jugoslaviji, su nestali iz ureda moga oca. Ali, kada sam ja rođen nisam dobio Britanski rodni list, jer sam tehnički gledano, rođen u Jugoslaviji, kazao je za BBC okrunjeni kralj Aleksandar. 

Osim rodnog lista, maleni princ Aleksandar po rođenju je dobio i Jugoslavensku putovnicu, a ne Britansku.
Kraljevskoj je obitelji Josip Broz Tito oduzeo krunu i državljanstvo 1947., a iste je godine otuđio i njihovu imovinu. Nakon što je 2000. Slobodan Milošević napustio vladin ured, nova je vlada vratila državljanstvo (tada Srbije i Crne Gore) Aleksandrovoj obitelji, a 2001. godine ponovno su se doselili u Beograd.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap