Pretraga

[FAN FEKT] FBI svrstao izum Nikole Tesle u 10 najvećih mitova

A- A+

Prije nekoliko godina, legendarna američka služba FBI proslavila je sto godina postojanja. U proteklom stoljeću, FBI je postao ključnim djelom američke povijesti, ali i pop kulture. O FBI-u su snimani brojni filmovi i serije, a oko biroa su se kroz godine stvorile razne priče i mitovi. U sklopu proslave 100 godina postojanja FBI je objavio i deset najvećih mitova o svom radu, među koje je ušla i priča o jednom hrvatskom znanstveniku.

Flickr

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Susačka narodna nošnja u Europi jedina iznad koljena

Naravno, radi se o Nikoli Tesli. Poznati izumitelj, fizičar i inženjer rođen je u ličkom selu Smiljani 1856. godine. Najplodnije godine karijere Tesla je proveo u SAD-u, gdje se doselio 1884. godine.

Nakon njegove smrti 1943. Tesline bilješke privremeno su zaplijenjene od strane američkog pravosudnog sustava. Među njima se navodno nalaze i nacrti za konstrukciju oružja popularno nazvanog zraka smrti, koji su bili od posebnog interesa agentima FBI-a.

Kako tvrde iz federalnog istražnog ureda, glasine o Teslinom oružju samo su mit, nastao zbog miješanja vladinih dužnosnika s agentima FBI-a. FBI je ovu priču ponavljao svima koji su tražili podatke o Teslinim bilješkama, što nije spriječilo mnoge biografe da glasine o navodnom Teslinom oružju u rukama FBI-a šire u svojim radovima.

[FAN FEKT] FBI svrstao izum Nikole Tesle u 10 najvećih mitova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap